Prima paradă militară a Casei Regale de România. Film necunoscut, din arhiva British Pathé
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Jurnalistul Radu Octavian a făcut o descoperire remarcabilă, publicată de Ziarul Unirea . În arhiva British Pathé a descoperit un material datat cu aproximație între anii 1910-1919, cu locație necunoscută și purtînd titlul Paradă militară neidentificată. Explicația dată acestei filmări este: “Locatia acestui eveniment este necunoscută, probabil undeva în Austro-Ungaria”.  

În realitatea, în film se vede Regina Maria îmbrăcată în cunoscutul său costum de colonel al regimentului de Roșiori al cărui comandant onorific era. Secvența următoare este reprezentată de imaginea regelui Ferdinand, tot călare, discutând cu Ionel Brătianu. De la secunda 44 a filmării se văd destul de clar personajele principale: de la stânga la dreapta: Regina Maria, prințul Carol al II-lea, prințul Nicolae (copil la acea data) și Regele Ferdinand.

Autorul a găsit în Arhivele Naționale București o fotografie de la acest eveniment cu sursa “ paradă de 10 mai 1915”. Aceasta ar fi, cel mai probabil, prima filmare a unei parade militare de 10 mai. Pe de altă parte este prima paradă militară la care participă Ferdinand în calitate de rege, după moartea lui Carol I.

Ferdinand a fost supranumit Cel Loial, fiindcă a acceptat ca România dsă lupte de partea Antantei, pentru unirea cu Transilvania. În ciuda ascendeței sale germane, a rămas fidel poporului de adopție, fiind exclus din Casa Hohehzollern, pentru că nu s-a alăturat Puterilor Centrale în primul Război Mondial. Abia după cel de-al doilea Război, Casa de Hohenzollern îl reprimește pe Mihai, după ruptura din 1916.

Suveranul decide, în 2011, să schimbe numele Casei Regale, din Hohenzollern-Sigmaringen în Casa Regală de România.

Astăzi, 25 octombrie, este ziua în care s-a născut Mihai I de România. Trăiască Regele!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel