Data publicării:
Prima cultură de cannabis... în spaţiu
Cultura ar trebui să aungă în spațiu până în primăvara anului 2023.
Redwire Corporation a inițiat un proiect care presupune instalarea unei sere cu prima cultură de cannabis-spațial, în Stația Spațială Internațională - SSI, transmite Futurism.com. Compania a semnat un contract cu Centrul pentru Științe spațiale avansate, responsabil cu operațiunile specifice de laborator ale Statelor Unite ale Americii, la bordul SSI.
Evident că sera nu va găzdui doar cultura de cannabis. Pentru acest soi, Redwire a fost contractată de altă companie specializată, din Washington, Dewey Scientific. Această companie a anunțat că va studia, la bordul SSI adaptarea și creșterea cânepii industriale, pentru un studiu genetic al plantei, până în primăvara anului 2023. Altfel, sera va găzdui diverse specii, pentru a testa modul în care plantele vor furniza viitorilor exploratori spațiali alimente, oxigen sau apă. Redwire și-a luat angajamentul că va deveni prima companie privată, responsabilă de operarea serei private. Reprezentanții companiei au declarat, conform unui comunicat, că dețin tehnologia și cunoștințele necesare pentru a dezvolta, în spațiu, plante sănătoase, de la sămânță până la maturitate. „Pe baza istoricului nostru îndelungat de parteneriat cu organizații comerciale precum Tupperware, Eli Lilly și acum Dewey Scientific, Redwire Greenhouse este un alt pas revoluționar în leadership-ul demonstrat de companie, în stabilirea unei economii comerciale viabile pe orbita joasă a Pământului.
De ce agricultură spațială?
”Prin parteneriatele încheiate cu Redwire, spațiul este deschis pentru afaceri”, a declarat John Vellinger, vicepreședinte executiv Redwire pentru producție și operațiuni în spațiu. Nu este prima inițiativă de acest tip, în 2021, compania Nanoracks semnând un acord cu un grup de investitori, din Emiratele Arabe Unite, pentru a instala o seră experimentală în orbita inferioară a planetei. La acea vreme, inițiativa era motivată de impactul pandemiei de Sars-Cov 2 asupra vulnerabilității resursei umane și, implicit, a lanțurilor de aprovizionare. În prezent, fragilitatea culturilor agricole, de care depinde întreaga omenire, a fost adusă în discuție, în eventualitatea unui conflict nuclear major. Dispariția culturilor ar afecta fermierii, așadar, omenirea ar rămâne fără alimente.
Cannabisul în România
În ţara noastră, consumul de cannabis în scop recreațional este ilegal și este pedepsit prin Legea nr. 143/2000. În 2013, România a devenit al zecelea stat din Europa care a legalizat consumul de cannabis în scopuri medicale. Folosirea marijuanei medicinale este, însă, supusă unui control strict. Limita legală de THC în România este de 0,2%, astfel că orice produs care conține o concentrație mai mare este interzis. Pacienții care apelează la cannabis medicinal pot folosi numai medicamente cu cannabinoizi eliberate pe bază de prescripție medicală. Aceștia nu pot folosi alte metode de medicație, cum ar fi fumatul sau mestecarea cannabisului. Cu toate acestea, nu există niciun medicament pe bază de cannabis pe piața românească și nici vreo cerere de comercializare a unui astfel de produs. Cultivatorii pot crește cannabis medical, însă doar în baza unei autorizații emise de guvern. În februarie 2018, PHI Group a anunțat că va investi în Transilvania în proiectul unei culturi de cannabis medicinal destinat pieței americane, primul de acest gen din țară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News