Urmărește emisiunea live
Prigojin, pericol pentru Putin. Șeful Wagner ar încerca să pună mâna pe un partid rus de pseudo-opoziție
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube DW
Foto: Captură video Youtube DW
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, încearcă să pună mâna pe un partid politic din Federația Rusă.

Evgheni Prigojin, care conduce renumita forță mercenară, încearcă să preia controlul asupra unui partid politic rus, a informat luni site-ul de știri independent Meduza, conform Euronews.

Citând „surse apropiate de Kremlin”, acesta a spus că Prigojin încearcă să preia controlul asupra partidului „O Rusie Justă”, al cărui lider Serghei Mironovre a catalogat recent Grupul Wagner ca fiind o „formație militară eroică”.

Analizând raportul, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA a declarat că apropierea dintre cele două figuri „ar putea declanșa o nouă ruptură în interiorul Kremlinului”.

S-a speculat de mult timp de magazinele independente ruse că Prigojin - cândva bucătarul președintelui rus Vladimir Putin - ar putea avea ambiții politice proprii.

Prigojin a contestat în repetate rânduri politica de la Moscova

În martie, liderul mercenar a contestat public narațiunea Moscovei conform căreia Rusia se luptă cu na*iștii în Ucraina, pe care a folosit-o pentru a justifica invazia.

Se pare că Prigojin este interesat de filiala din Sankt Petersburg a Partidului Rusia Justă, considerată pe scară largă drept una dintre cele mai valoroase atuuri ale partidului. Potrivit Meduza, șeful Wagner urmărește și o poziție la nivel federal.

Partidul, care spune că oferă „Noul socialism al secolului 21”, este pro-Kremlin și acționează ca o pseudo-opoziție față de Putin.

Cu toate acestea, sursele lui Meduza s-au îndoit că lui Prigojin i se va permite să câștige controlul asupra partidului parlamentar, pe măsură ce cresc tensiunile între el și establishment-ul din Rusia.

Evgheni Prigojin a devenit un jucător cheie în urma izbucnirii războiului din Ucraina, mercenarii Wagner jucând un rol important în conflict, în special asupra prețuitului oraș Bahmut.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Prigojin a fost acuzat că a intervenit în alegerile americane și că a extins influența Rusiei în Africa. Prigojin s-a născut la Sant Petersburg, la fel ca Putin. De-a lungul timpului, Prigojin a avut mai multe probleme cu legea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel