Prigojin le-ar fi oferit ucrainenilor locațiile trupelor ruse. Prima reacție a Kremlinului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube DW
Foto: Captură video Youtube DW
Kremlinul a reacționat după ce au apărut informații potrivit cărora Evghenii Prigojin, șeful Wagner, le-ar fi oferit ucrainenilor locațiile trupelor ruse.

Presa occidentală relatează că fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a oferit informații ucrainenilor despre locația trupelor ruse în schimbul părăsirii Bakhmut (Artemovsk). Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, a catalogat aceste informații ca fiind false, scrie Interfax.

Întrebat dacă ar putea comenta informațiile apărute în presă, Peskov a spus: "Nu pot. Dar pare o altă dezinformare".

Documente scurse de la Pentagon arată că Prigojin s-ar fi oferit să dea informații ucrainenilor despre pozițiile rușilor

Pe fondul tensiunii cu regimul de la Kremlin, liderul Wagner le-ar fi oferit ucrainenilor locațiile trupelor invadatoare în schimbul cruțării soldaților săi din grupul de mercenari, arată documentele scurse de la Pentagon.

The Washington Post a raportat că documentele de informații militare americane care au fost partajate pe un server Discord de Jack Teixeira, un aviator de 21 de ani la o unitate a Gărzii Naționale din Massachusetts, au inclus detalii despre o întâlnire din ianuarie între Prigojin și oficiali ucraineni anonimi, în care liderul Wagner a făcut o ofertă disperată.

În schimbul retragerii ucrainenilor din primele linii din Bahmut, unde mercenarii Wagner s-au confruntat cu pierderi masive pe care Prigojin le pune pe seama lipsei de sprijin și aprovizionării cu muniții din partea statului rus, șeful grupului de mercenari ar fi dezvăluit locațiile trupelor ruse care așteaptă contraatacul Ucrainei.

Unele versiuni ale documentelor scurse care circulă online au fost editate, a raportat anterior Insider, dar doi oficiali ucraineni anonimi au confirmat că Prigojin a vorbit cu ofițerii de informații ucraineni de mai multe ori. Un oficial a indicat că Prigojin a făcut oferta cu privire la Bahmut de mai multe ori, dar liderii de la Kiev, sceptici cu privire la obiectivele sale, au refuzat. Vezi mai mult AICI.

Peskov nu a comentat nici declarațiile lui Prigojin despre generalii ruși

Kremlinul a refuzat să comenteze în urmă cu doar câteva zile în urmă și criticile lansate în spațiul public de către fondatorului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, împotriva unor generali ruși care participă la  "operațiunea militară specială" din Ucraina.

"Las această întrebare fără răspuns", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Așa a răspuns el la întrebarea jurnaliștilor despre cum evaluează președintele Rusiei „atacurile atât de ascuțite” ale lui Prigojin împotriva generalilor și altor participanți la "operațiunea militară specială" din Ucraina și dacă consideră că este necesar să discute despre asta cu Prigojin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel