Data actualizării:
Data publicării:

Scad costurile de împrumut în Marea Britanie, crește piața imobiliară! Se întâmplă pentru prima dată în ultimul an

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Prețurile locuințelor din Marea Britanie au crescut în februarie.

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au crescut în februarie în termeni anuali pentru prima dată în mai mult de un an, a anunțat vineri creditorul ipotecar Nationwide Building Society, cel mai recent semn de redresare a pieței imobiliare după o scădere a costurilor ipotecare.

Prețurile caselor au fost cu 1,2% mai mari decât în februarie 2023, prima creștere anuală din ianuarie anul trecut, a precizat Nationwide.

Prețurile au crescut lunar cu 0,7% între ianuarie și februarie anul acesta, a precizat aceasta.

Un sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor indicase o creștere de 0,7% în termeni anuali și o creștere lunară de 0,3%.

"Scăderea costurilor de împrumut la începutul anului pare să fi determinat o creștere a pieței imobiliare"

"Scăderea costurilor de împrumut la începutul anului pare să fi determinat o creștere a pieței imobiliare", a declarat economistul șef al Nationwide, Robert Gardner.

Indicatorul de preț al creditorului a fost cu doar 3% sub un maxim istoric atins în vara anului 2022, cu puțin timp înainte ca piața să fie afectată de creșterea ratelor dobânzilor de către Banca Angliei (BoE) și de turbulențele de pe piața obligațiunilor sub conducerea fostului prim-ministru Liz Truss.

În cele trei luni până la sfârșitul lunii februarie, prețurile au crescut cu 1,2%, cea mai rapidă creștere din iulie 2022.

BoE a menținut luna trecută rata cheie de împrumut la 5,25%, cea mai ridicată din 2008, dar a declarat că s-ar putea apropia momentul unei reduceri, deoarece inflația se îndreaptă spre ținta sa de 2%. Ratele ipotecare au scăzut în așteptarea următoarei mișcări a BoE.

BoE a declarat joi că aprobările de credite ipotecare din ianuarie au fost cele mai ridicate din octombrie 2022, conform Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel