Prețurile la combustibilul rusesc, în scădere cu până la 10% ca urmare a restricțiilor la exporturi
Prețul benzinei rusești a scăzut cu aproape 10% după restricțiile la exportul de combustibil.
Guvernul de la Moscova a introdus restricții temporare la exporturile de combustibil, pentru a stabiliza piața internă, iar consecința deciziei a fost scăderea preţului angro al benzinei ruseşti de calitate Ai-92, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Potriv sursei menționate, prețul angro a scăzut vineri cu 9,7%, la 55.892 ruble (582 dolari) per tonă metrică, arată datele de la Bursa International Mercantile Exchange din Sankt Petersburg, după ce joi Guvernul de la Moscova a introdus restricţii temporare la exporturile de combustibili, pentru a stabiliza piaţa internă,în timp ce la motorină, preţurile au scăzut vineri cu 7,5%, la 66.511 ruble pe tonă.
În ultimele luni Rusia s-a confruntat cu o penurie de combustibili, iar preţurile au crescut, în contextul majorării cotaţiilor la ţiţei pe plan global, şi a deprecierii rublei.
Ca răspuns, Rusia a interzis temporar exporturile de de benzină şi motorină către toate ţările, excluzând patru state din fosta URSS. Până acum în acest an, Rusia a exportat aproximativ un milion de barili de motorină şi 130.000 barili pe zi, conform datelor J.P.Morgan.
Transneft, compania care deţine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, a oprit exporturile de motorină prin porturile Primorsk şi Novorossiysk, a anunţat agenţia rusă de presă TASS.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului le-a spus jurnaliştilor că restricţiile la exporturile vor dura atât timp cât va fi necesar pentru a stabiliza piaţa internă.
Adjunctul ministrului Energiei, Pavel Sorokin, a precizat că interdicţia este pe termen nelimitat şi noi decizii ale Guvernului vor depinde de saturarea pieţei de combustibili.
Analiştii se aşteaptă ca restricţiile să fie de scurtă durată.
”Credem că interdicţia ca fi într-adevăr temporară şi va dura doar câteva săptămâni, până se va finaliza recoltarea, în octombrie”, susţin analiştii de la J.P. Morgan, iar cei de la Citi se aşteaptă ca restricţiile să dureze şase săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News