Urmărește emisiunea live
Preţurile gazelor naturale continuă să crească în Europa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa se îndreaptă anul acesta spre cea mai lungă serie de creşteri săptămânale, intensificând presiunile asupra gospodăriilor şi companiilor şi ameninţând să împingă economiile în recesiune, transmite Bloomberg.

Cotaţiile au crescut din nou vineri, după ce joi au închis la un nivel ridicat record. În ultimele săptămâni, piaţa s-a înăsprit şi mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producţia de energie hidro şi nucleară. Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere.

În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar vineri înregistrau un avans de 0,8%, la 242,99 euro/MWh.. Este a cincea săptămână consecutivă de creştere a preţului gazelor, cea mai îndelungată perioadă de la mijlocul lunii decembrie.

"Vremea anormal de caldă şi secetoasă va multiplica probabil pe termen scurt criza energiei din Europa, reducerea surselor de aprovizionare majorând cererea pentru gaze şi sporind presiunea asupra preţurilor", susţin analiştii Bloomberg Intelligence.

În ultimul an, preţul ridicat a forţat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere.

Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat marţi că nivelul scăzut al râurilor şi seceta ameninţă securitatea lanţurilor de aprovizionare.

"Seceta persistentă şi nivelul scăzut al râurilor ameninţă securitatea aprovizionării industriei. Companiile se pregătesc pentru ce este mai rău. Situaţia economică, deja tensionată, devine şi mai gravă", se arată într-un comunicat al patronatului german.

Seceta prelungită şi severă din Spania şi Portugalia a dus la un nivel record scăzut al producţiei de energie hidro, sporind solicitările pentru centralele pe gaze, arată datele Bloomberg Intelligence, notează Agerpres.

Cine va mai putea plăti facturile la gaz? Prețul aproape se va dubla. Pălărie (USR), despre cel mai negru scenariu: Avem șansa să trecem de iarna asta, dar...

Ştefan Pălărie, senator USR, atrage atenţia asupra facturilor din această iarnă la gaze şi electricitate şi spune că românii s-ar putea să nu îşi mai permită costul acestora. 

"Gazprom a zis aşa. La iarnă va costa 4000 de dolari mia de metri cubi de gaze. Acum costă 2500 dolari. Păi la 4000, să mă ierte Dumnezeu, cine mai poate plăti facturile?", a întrebat Răzvan Dumitrescu. 

"Guvernul a fost pus ca fiind garantul ieşirii României din multitudinea de crize pe care o traversează. Va trebui să găsească o soluţie!", a replicat senatorul USR.

"În domenii în care nu mi-am format şcoala şi nu am petrecut foarte mult timp, ascult vocile specialiştilor. Iar ei vin cu următorul scenariu. Cumva, avem şansa să treacă iarna asta. Gazul, chiar dacă nu va veni din Rusia, va veni cumva, sub formă lichefiată, din SUA sau din alte zone ale globului. Deci Europa va trece, sub o formă sau alta, de această iarnă. Dar cu facturi mult mai mari. Statele membre europene vor trece de această iarnă cu facturi mult mai mari.

Cum va reuşi fiecare Guvern al fiecărui stat membru să gestioneze acest cost mai mare între consumatorul industrial, consumatorul casnic, consumatorul industrial, va ţine de cât de abil este să gestioneze. România nu are o plajă de libertate foarte mare, din păcate. Ştim foarte clar că gradul de îndatorare creşte în continuare şi că, din păcate, aşteptarea legitimă a oricărui cetăţean de la care se cer sacrificii, şi anume ca şi statul să facă sacrificii, rămâne în aer. Pentru că nu am văzut semnale clare din partea Guvernului că ar înţelege cât de gravă e problemă şi că ar lua măsuri pentru a micşora cheltuielile publice", a declarat Ştefan Pălărie la ”Ce se întâmplă?”, cu Răzvan Dumitrescu. 

Preţurile gazelor şi, implicit, ale electricităţii vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite şi foarte mulţi consumatori industriali vor falimenta, se arată într-o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă, remisă, miercuri, Agerpres.

Preţul gazelor naturale a atins marţi un nou prag record pe bursa din Olanda, 251 euro/MWh, deşi în Europa temperatura medie a aerului este de 25 grade Celsius.

Preţurile gazelor şi implicit ale electricităţii vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite, iar problema cea mai importantă a iernii viitoare este existenţa efectivă a gazelor, ceea ce va duce la situaţia în care unii consumatori sau ţări vor fi determinaţi să ofere oricât pe gaze, doar pentru a le avea, spun autorii studiului, conform Agerpres.

"Anul trecut, creşterea preţului gazelor naturale a început în luna iulie, urmare a reducerii livrării de gaze din Rusia, pe fondul lipsei obligaţiilor contractuale pe termen lung şi a unor probleme tehnice. Această situaţie a determinat o creştere a preţului gazelor cu 463% faţă de preţul maxim înregistrat înaintea începerii conflictului din Ucraina. Istoria se repetă anul acesta. Reducerea livrărilor de gaze spre ţări din Europa va aduce preţuri la gaze în iarnă, care nu au mai existat vreodată pentru acest produs", susţin specialiştii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel