Prețurile din Marea Britanie au crescut cu 10% anul acesta. Inflația bagă mâna în buzunarele și așa strâmtorate
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Sursă foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Prețurile produselor din Marea Britanie au crescut în 2022 cu 10%, fiind o premieră economică a ultimilor 40 de ani.

Preţurile în Marea Britanie continuă să crească în cel mai rapid ritm din ultimii peste 40 de ani, rata inflaţiei depăşind 10% pentru prima dată din februarie 1982, intensificând presiunile asupra gospodăriilor, transmite BBC și Agerpres.

Rata anuală a inflaţiei a urcat iulie la 10,1%, de la 9,4% luna precedentă, peste estimările economiştilor, a anunţat miercuri Oficiul Naţional de Statistică (ONS). Cea mai mare contribuţie la acest nivel ridicat al inflaţiei din iulie a avut-o creşterea preţurilor alimentelor. De asemenea, contribuţii importante au avut şi preţurile la energie, benzină şi motorină.

Inflația ar putea depăși 13% până în octombrie

Banca Angliei (BoE) a avertizat că inflaţia ar putea depăşi 13% în octombrie. Luna aceasta, Banca Angliei a decis să majoreze dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, cea mai mare creştere de dobândă de după 1995, chiar dacă se aşteaptă la o recesiune îndelungată.

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 8 la 1 pentru majorarea dobânzii de referinţă de la 1,25% până la 1,75%, acesta fiind cel mai ridicat nivel de la sfârşitul anului 2008.

Ministrul de Finanţe, Nadhim Zahawi, a declarat că ţinerea inflaţiei sub control este "prioritatea sa principală".

"Înţeleg că această perioadă este dificilă şi oamenii sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor, un fenomen cu care se confruntă ţările din întreaga lume. Deşi nu există soluţii uşoare, ajutăm unde putem cu pachete de asistenţă financiară pentru cei cu cu venituri scăzute şi pentru pensionari", a adăugat oficialul britanic.

Unii investitori avertizează că Marea Britanie se confruntă atât cu riscul unei inflaţii ridicate persistente, cât şi cu cel al recesiunii, în urma majorării preţurilor la importurile de energie şi a dificultăţilor provocate de Brexit. 

Citește și...

Costul inflaţiei, mai mare pentru anumite persoane

Costul vieții este cu aproape 10% mai mare decât în ​​urmă cu un an, spun cifrele oficiale. Dar s-ar putea să simți că facturile au crescut cu mult mai mult. Asta pentru că propria ta inflație personală este determinată de factori specifici ție: dacă ești cineva care cumpără multă benzină, cheltuielile tale săptămânale vor fi crescut mult mai mult decât cineva care merge cu bicicleta peste tot, de exemplu.

Depinde ce cumperi

Inflația este măsurată luând un „coș” tipic de bunuri și servicii și analizând cât de mult crește prețul. Conținutul acelui coș se schimbă în fiecare an pe măsură ce obiceiurile se schimbă. Zgărzile pentru animalele de companie, sutienele sport sau legumele conservate sunt pe lista de cumpărături? Ei bine, acestea sunt tendințele în 2022, conform obiceiurilor din acest an.

În era muncii hibride, totuși, costumele sunt abandonate, iar sacourile, pentru călătoriile mai sporadice la birou, sunt folosite în schimb, scrie BBC. Gogoșile de la brutăria din drum sunt, de asemenea, eliminate, deoarece oamenii care lucrează de acasă sunt mai susceptibili de a lua produse la pachet, aparent, și nu individual. Și nu tot ce este cumpărat se reflectă în cifrele oficiale ale inflației: cu cât un produs este de nișă, cu atât este mai puțin probabil să fie monitorizat. De aceea unele produse e posibil să se fi scumpit mai mult. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel