Prețul la avocado, discordie la cel mai înalt nivel în SUA. Secretarul Agriculturii critică firmele
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Secretarul american al Agriculturii, Tom Vilsack, consideră că recenta creştere explozivă a preţurilor la avocado este un exemplu al modului în care firmele profită  pentru a majora preţurile la alimente.

Secretarul american al Agriculturii, Tom Vilsack, consideră că recenta creştere explozivă a preţurilor la avocado este un exemplu al modului în care firmele profită de perturbările provocate de-a lungul lanţurilor de aprovizionare de pandemia de coronvirus, pentru a majora preţurile la alimente, transmite Agerpres.

În paralel, începând de luni, Guvernul de la Washington va autoriza reluarea importurilor de avocado din Mexic, după trei zile în care aceste importuri au fost suspendate ca urmare a ameninţărilor formulate la adresa unui inspector din cadrul Departamentului Agriculturii. La bursa de la Chicago preţurile au crescut exploziv pe perioada interdicţiei.

Nu există nicio justificare



"Aş dori să îmi exprim unele semne serioase de întrebare cu privire la majorările de costuri având în vedere că este evident că aceasta a fost o situaţie pe termen scurt. Nu există nicio justificare pentru acestea. Niciuna", a declarat Tom Vilsack, într-un interviu acordat duminică de la Dubai pentru Bloomberg.

Preţurile la alimente au crescut la nivel mondial în ultimul an pe măsură ce economiile şi-au revenit din pandemie. Producătorii şi transportatorii au probleme în a face faţă exploziei cererii, astfel că apar întârzieri mari la mutarea produselor prin porturi. Creşterea costurilor la alimente a contribuit la accelerarea inflaţiei în SUA până la 7,5%, ceea ce pune presiuni asupra preşedintelui Joe Biden, înaintea alegerilor parlamentare din luna noiembrie.

Deşi revenirea economică şi problemele de logistică provoacă majorări de costuri, nu toate majorările sunt justificate, a spus Tom Vilsack, care se află la Dubai pentru a promova schimburile de produse agricole cu Emiratele Arabe Unite şi alte ţări vecine precum Arabia Saudită.

Este vorba oare doar despre profit?

"Întrebarea este dacă toate aceste majorări au o legătură directă cu aceste cauze sau dacă oamenii profită. Am citit unele comentarii ale unor oameni din sectorul agribusiness, care sugerează, sau lasă să se înţeleagă, că aceasta este o oportunitate pentru a majora preţurile dincolo de ceea ce este necesar pentru a face faţă provocărilor de pe lanţurile de aprovizionare cu care se confruntă", a spus Tom Vilsack.

Acesta a adăugat că preţurile la alimente ar trebui să înceapă să scadă pe măsură ce economia americană se normalizează, iar problemele de aprovizionare vor fi rezolvate.

"Dacă vor scădea, vor coborî la fel de mult cu cât au crescut? Dacă nu, asta ar sugera ca este ceva în neregulă acolo. Oamenii ar trebui să pună acest gen de întrebări", consideră oficialul american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel