Președintele Senatului din Cehia condiționează îndeplinirea angajamentelor climatice propuse de Uniunea Europeană
Miloš Vystrčil, președintele Senatului ceh, condiționează îndeplinirea angajamentelor climatice propuse de Comisia Europeană.
Republica Cehă își poate îndeplini angajamentele în materie de climă numai dacă UE promovează energia nucleară și gazul ca surse de energie curată, a declarat președintele Senatului Ceh Miloš Vystrčil la Bruxelles.
În această vară, Comisia Europeană a prezentat un pachet de propuneri pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Cehia cere sprijin din partea Comisie Europene
Republica Cehă cere Comisiei Europene să ofere sprijin financiar și să permită accesul la tehnologii care să înlocuiască dezafectarea treptată a centralelor pe cărbune.
„Sunt convins că vom găsi un compromis. Comisia Europeană a promis că va adopta un alt act care va permite utilizarea energiei nucleare și a gazului astfel încât să se evite, de exemplu, sărăcia energetică”, a spus Vystrčil.
Comisia ar trebui să publice o așa-numită taxonomie, o clasificare a surselor de energie în funcție de impactul acestora asupra mediului, până la sfârșitul lunii noiembrie. Pe lângă statele membre, investitorii care plănuiesc să-și investească banii în proiecte de mediu așteaptă acest lucru. Noile reguli au fost amânate de mai multe ori din cauza diverselor dispute privind sprijinul pentru nuclear și gaz.
Săptămâna trecută, senatul ceh nu a susținut părți din planul climatic Fit for 55, deoarece se opune extinderii sistemului de comercializare a cotelor de emisii, precum și noului cadru pentru impozitarea energiei.
Vystrčil spune că decizia ar trebui să fie luată individual
Potrivit lui Vystrčil, va fi, de asemenea, esențial ca UE să nu mai stabilească subținte pentru Green Deal, deoarece acestea se bazează, de obicei, exclusiv pe presupunerea că anumite tehnologii vor fi dezvoltate. Vystrčil a adăugat că, într-o măsură mai mare, Comisia ar trebui să lase la latitudinea statelor individuale să decidă cum vor atinge obiectivul final privind clima, scrie RMX.
Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia plănuiesc să se opună Pactului Verde al Uniunii Europene pentru locuințe și mașini
Tranziția UE la resursele de energie verde se dovedește atât costisitoare, cât și prematură, afirmă Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia.
Guvernul Ungariei își menține armele în disputa cu Uniunea Europeană cu privire la planurile Bruxelles-ului de a impozita gospodăriile și de a crește prețurile la energie pentru a aplica Pactul Verde. În timpul unei conferințe de presă, Gergely Gulyás, ministrul responsabil cu biroul premierului ungar, a declarat reporterilor că Bruxelles-ul va impozita casele și mașinile oamenilor pentru a plăti pentru ceea ce el spune că sunt proiecte de protecție a climei. El a indicat că guvernul maghiar este hotărât să apere politica de reducere a facturilor casnice, nu de a le majora, potrivit RMX (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News