Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, șocat de Josep Borrell: S-ar putea să fie nevoie să anulez unele vizite în străinătate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic s-a declarat şocat de o declaraţie a şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, în problema plăcuţelor de înmatriculare folosite în Kosovo.

Aleksandar Vucic a anunţat că în zilele următoare va ţine un discurs legat de presiunile asupra Serbiei şi deciziile Belgradului privind măsurile ce vor fi luate în alte probleme importante, relatează Tanjug. Vucic, care a făcut aceste declaraţii în faţa presei la poligonul militar Pasuljanske Livade, a adăugat că ar putea fi nevoit să anuleze unele deplasări programate în străinătate dată fiind situaţia din ţară.

Rugat să comenteze faptul că Biroul Consiliului Europei nu a pus pe agendă candidatura Kosovo, Vucic a răspuns că "este o veste tactică nu tocmai rea", potrivit Agerpres.

"Eu eram mult mai preocupat de declaraţii lui Josep Borrell şi ale altor persoane şi sunt şocat de afirmaţiile lor. Voi aştepta până după vizita emisarului special al UE Miroslav Lajcak şi, dată fiind situaţia din ţară, s-ar putea să fie nevoie să anulez unele din vizitele mele în străinătate care sunt importante şi au fost deja programate", a adăugat el.

Preşedintele sârb a precizat că va ţine o alocuţiune sâmbătă, duminică sau luni pentru a discuta despre "detalii", pentru că vrea să-i informeze pe cetăţeni despre "toată presiunea şi ipocrizia" şi nu are "nimic de ascuns".

"În concluzie, vreau să spun care sunt deciziile noastre, precum şi ce vom face legat de toate celelalte probleme importante - energie, alimente şi toate celelalte", a mai spus Vucic.

"Acţiunile distructive, ca incendierea de maşini, sunt inacceptabile"

Într-o postare pe Twitter după o întâlnire la Berlin cu premierul de la Pristina, Albin Kurti, Josep Borrell a scris că "acţiunile distructive, ca incendierea de maşini, sunt inacceptabile". "Acordurile de dialog trebuie respectate. Cer tuturor să acţioneze cu reţinere", a transmis Borrell, menţionează Tanjug.

Încercarea guvernului kosovar de a obliga minoritatea sârbă să-şi schimbe vechile plăcuţe de înmatriculare a fost întâmpinată cu o rezistenţă puternică şi uneori violentă anul acesta de către sârbii care trăiesc în nordul Kosovo.

Kosovo a încercat de mai multe ori în acest an să impună înlocuirea plăcuţelor de înmatriculare datând din anii '90, când Kosovo făcea parte din Serbia, cu plăcuţe după modelul kosovar. Săptămâna trecută, la presiunile SUA şi UE, Kosovo a prelungit perioada de tranziţie pentru schimbarea plăcuţelor, avertizând însă că după 21 noiembrie vor începe amenzi şi după 21 aprilie anul viitor se va trece la confiscarea maşinilor celor care nu se conformează.

La aproape 15 ani după declararea independenţei Kosovo, circa 15.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo continuă să considere această regiune ca făcând parte din Serbia şi resping autoritatea statului kosovar. Independenţa Kosovo a fost recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru). 

Citește și:

Șeful diplomației UE: Europa este o grădină în care totul funcționează. Cea mai mare parte a restului lumii este o junglă, iar jungla ar putea invada grădina

Criticile nu au întârziat să apară după ce șeful diplomației UE, Joseph Borell, a definit Europa ca un loc în care ”totul funcționează” în timp ce restul țărilor de pe alte continente se zbat în dificultăți.

Europa e ca o ”grădină” locuită de ”oameni privilegiați” dar înconjurată de ”junglă”, adică restul lumii, de care este necesar să se apere. Aceasta este convingerea șefului diplomației europene, Josep Borrell, acuzat de colonialism și glorificarea Bătrânului Continent înconjurat de presupusa barbarie.

Cuvintele acestuia au fost rostite în cadrul inaugurării noului curriculum al Academiei Diplomatice Europene. Borrell, actualul Înalt Reprezentant al UE pentru politica externă, s-a adresat în discursul său direct ”gazdei” Federica Mogherini, rectorul Colegiului Europei și predecesorul lui Borrell, scrie Europa Today. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel