Preşedintele Kosovo a anunţat amânarea alegerilor locale din nordul țării
Preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani, a anunţat că alegerile locale anticipate din nordul Kosovo nu se vor mai organiza la 18 decembrie, ci au fost amânate până la 23 aprilie 2023.
După întâlnirea cu liderii partidelor politice, Osmani a declarat că există consens pentru amânarea alegerilor şi a adăugat că a luat în considerare şi raportul trimis la 9 decembrie de Comisia Electorală Centrală (CIK) din Kosovo.
Osmani a explicat că amânarea alegerilor locale anticipate era necesară în acest moment, pentru că şi Uniunea Europeană a refuzat să le monitorizeze din cauza termenului scurt în care trebuiau formate echipele de observatori.
De altfel, înainte de acest anunţ şi comunitatea internaţională a făcut apel la Pristina să amâne alegerile. La amânarea alegerilor s-a ajuns după o serie de incidente produse în localităţi din nordul Kosovo, atunci când CIK şi noile comisii locale au încercat să înceapă procedurile de organizare a procesului de vot.
Alegerile locale anticipate din nordul Kosovo au fost convocate după demisia primarilor şi consilierilor locali de etnie sârbă din nordul Kosovo, în momentul în care Guvernul Kosovo a hotărât că vehiculele cu plăcuţe de înmatriculare emise de Serbia trebuie reînmatriculate cu însemne kosovare.
Comunitatea internaţională salută decizia de amânare a alegerilor din nordul Kosovo
"Ambasadele Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, SUA şi delegaţia Uniunii Europene la Pristina salută decizia Guvernului Kosovo şi a partidelor politice de a amâna organizarea alegerilor locale în nordul Kosovo" - a anunţat ambasadorul Germaniei la Pristina, Joern Rohde.
Ambasadorul Rohde a apreciat că este vorba de o hotărâre constructivă, care favorizează eforturile pentru menţinerea situaţiei de securitate din nordul Kosovo, crucială pentru continuarea dialogului mediat de UE "ca singură modalitate de ajungere la un acord complet privind normalizarea relaţiilor" dintre Belgrad şi Pristina.
Ambasadorul SUA la Pristina, Jeffrey Hovenier, a mulţumit preşedintelui Kosovo, Vjosa Osmani, şi liderilor partidelor politice pentru decizia de a amâna alegerile.
Şeful delegaţiei UE la Pristina a salutat pe Twitter amânarea alegerilor locale din nordul Kosovo, care a fost salutată şi de şeful Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Pristina, Michael Davenport.
"Salut decizia preşedintelui Kosovo şi a liderilor politici de a amâna alegerile. Nu trebuie să ratăm această ocazie şi să ne concentrăm pe reducerea tensiunilor şi continuarea dialogului" - a transmis Davenport, scrie Rador.
Kosovo, pe un butoi cu pulbere. Tensiuni tot mai mari după atacuri împotriva poliţiei
Zeci de sârbi care protestează faţă de arestarea unui fost poliţist s-au adunat din nou în cursul dimineţii la barajele ridicate cu o zi în urmă şi care paralizează traficul la două treceri de frontieră între Kosovo şi Serbia.
La câteva ore după ridicarea barajelor rutiere, poliţia a anunţat că a suferit trei atacuri succesive cu arme de foc sâmbătă seara pe unul din drumurile spre frontieră.
Poliţia kosovară a transmis, într-un comunicat, că 'unităţile de poliţie, în situaţie de autoapărare, au fost forţate să răspundă cu armele împotriva persoanelor şi grupurilor criminale, care au fost respinse şi a plecat într-o direcţie necunoscută'.
Poliţia Uniunii Europene desfăşurată în regiune în cadrul misiunii EULEX a declarat că, la rândul său, a fost vizată de o grenadă paralizantă, care nu a făcut victime.
'Acest atac, ca şi cele împotriva unor membri ai poliţiei din Kosovo, sunt inacceptabile', a notat EULEX într-un comunicat. Tensiunile s-au acutizat înaintea alegerilor locale în municipalităţile cu majoritate sârbă, prevăzute iniţial pe 18 decembrie şi pe care principalul partid sârb vrea să le boicoteze.
Explozii şi focuri de armă s-au făcut auzite mai devreme în cursul săptămânii când autorităţile locale încercau să pregătească scrutinul. Un poliţist provenit din comunitatea albaneză şi care făcea parte din forţele desfăşurate în regiune a fost rănit. La scurt timp după apariţia barajelor, preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani, a decis amânarea alegerilor până pe 23 aprilie.
Ambasadele Statelor Unite, Franţei, Germaniei, Italiei şi Marii Britanii, precum şi reprezentanţa UE au salutat această amânare, văzând în ea o 'decizie constructivă' spre 'a face să progreseze eforturile de a se ajunge la o situaţie mai sigură în nord'. Priştina şi Belgradul s-au acuzat reciproc după ultima serie de incidente.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a spus că le va cere forţelor NATO să permită desfăşurarea de poliţişti şi militari sârbi în Kosovo, recunoscând însă că nu există 'nicio şansă ca această solicitare să fie aprobată'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News