Preşedintele FRC, Eduard Novak: Ciclismul din România s-a dezvoltat foarte mult
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism (FRC), Eduard Novak, a declarat joi seară, pentru AGERPRES, cu ocazia ceremoniei de deschidere a Turului ciclist al Bihorului, că România a ajuns să organizeze mai multe competiţii de nivel profesionist decât Rusia sau orice altă ţară din zonă.

'Acum zece ani, pentru ciclismul românesc, era de neimaginat că se poate să avem în România o asemenea competiţie precum aceasta din Oradea. Am ajuns azi să avem, şi datorită acestei competiţii, mai multe competiţii de acest nivel decât Rusia, decât Slovacia, Ungaria, Serbia sau alte ţări din zonă. Multă lume nu ştie acest lucru, dar ciclismul din România s-a dezvoltat foarte mult şi avem patru tururi mari: Turul Bihorului, Turul României (care a revenit anul trecut), Turul Sibiului şi Turul Ţinutului Secuiesc. Mă bucur foarte mult.

Pentru Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI), unde sunt membru al comisiei de paracycling, este un lucru foarte mare că o ţară ca România, în această parte a Europei, se dezvoltă atât de intens. Este o cursă foarte bine organizată, o cursă de profesionişti care ar ajuta să promovăm ciclismul printre tineri', a declarat, pentru AGERPRES, Eduard Novak. Potrivit acestuia, Turul României, care are o vechime de 52 de ani, a fost ţinut multă vreme şi pe nedrept în anonimat, dar anul trecut a fost pus 'pe o cale bună'. 'Vrem să facem o competiţie mare şi să ajungem şi pe Eurosport, ocazie cu care sperăm că vor fi implicate mai multe ministere', a precizat Novak.

La ceremonia de deschidere a luat cuvântul şi organizatorul acestui concurs, Sabin Andoniu, care a fost delegat din partea UCI să supervizeze această a patra ediţie a Turului, deoarece comisarul delegat iniţial are probleme medicale şi nu a mai putut să fie prezent. A urmat prezentarea celor 19 echipe concurente, fiind înscrişi 116 sportivi. Deşi iniţial au fost anunţate 21 de echipe, au renunţat naţionala Turciei, din cauza unor sportivi accidentaţi, şi echipa ungară Panon, prinsă în Turul Ungariei. Din România participă Team Novak, Team Giotti Victoria şi Naţionala României, antrenată de Georgios Georgiadis, alcătuită din şapte sportivi, printre care unul dintre cei mai tineri, anul trecut junior, Ciprian Jitaru, care a reprezentat România la Campionatele Europene şi Mondiale. 'Nu aş vrea să pun presiune în cursa asta pe băieţii mei. E prima cursă cu lotul naţional. De-abia începem.

Apoi urmează Jocurile Europene. Suntem într-o cursă de pregătire. Este însă o cursă foarte puternică, anul trecut a fost 2.2, acum e 2.1, aţi urcat o scară. Felicitări, organizatorilor şi mulţumim pentru invitaţie! Sper ca echipa mea să fie prezentă în primul pluton şi la orice evadare. Orice loc în primii zece pentru noi o să fie o realizare foarte mare. Sper să terminăm cu bine cu toţii, să nu avem accidente, evenimente neplăcute şi sper să am câteva surprize plăcute de la sportivii mei. Cel puţin în primii zece, pentru mine, o să fie o mare realizare', a spus antrenorul Georgios Georgiadis Turul Ciclist al Bihorului este un eveniment inclus în calendarul competiţional european al Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI) şi organizat de Asociaţia Club Sportiv Ciclism Marghita.

Cele 19 echipe din World Tour, Professional Continental şi Continental provin din Australia, Austria, Belarus, Brunei, Italia, Kazahstan, Paraguay, Polonia, Cehia, Slovenia, Ucraina şi România şi se vor întrece pentru puncte UCI de care au nevoie pentru calificările de la Jocurile Olimpice 2020, pentru cele cinci tricouri puse în joc (galben, alb, roşu, portocaliu şi verde), titlul de cea mai bună echipă şi premii în valoare totală de 10.095 euro. Turul ciclist se va derula pe parcursul a două etape şi două semi-etape, însumând 620 de km, în judeţ, trecând prin importante zone şi obiective turistice. O echipă de 20 de arbitri va superviza competiţia. Startul primei etape destinată sprinterilor va fi dat vineri, la ora 11:00, pentru un tur de 163 de km, cu pornirea şi finalul în Piaţa Unirii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel