Data actualizării:
Data publicării:

Președintele CNCD, după incidentele de la meciul România-Kosovo: Jandarmeria nu are temei legal să confiște un banner. Legea trebuie modificată!

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin
Csaba Asztalos, Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a vorbit despre incidentele provocate de suporterii români la meciul România-Kosovo. 

Partida dintre România și Kosovo a fost întreruptă după aproximativ 15 minute de joc. Galeria română a aprins torțe și s-au afișat bannere cu mesajele 'Basarabia e România' și 'Kosovo e Serbia'. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a vorbit despre acest incident. 

„Ce consecințe ar putea avea acest banner și întreruperea meciului?”, a întrebat Radu Tudor.

„Cu siguranță că vor fi amenzi. Noi am mai luat amendă la o partidă Malta-România în care tot acești suporteri au avut niște scandări împotriva maghiarilor. Nu era nicio rațiune când juca Malta cu România în  Malta.”, a spus Csaba Asztalos

„Dacă scria pe banner, să zicem,  „Crimeea e Ucraina, a spus Mircea Badea.

„Nu au ce căuta aceste mesaje politice și geopolitice în sport, asta este regula în fotbal. Deci, probabil că vom primi o amendă și e posibil să jucăm fără spectatori. A juca fără spectatori înseamnă o pierdere foarte mare și financiară, dar în principal și de susținere a echipei naționale.”, a spus Csaba Asztalos. 

„De ce „Kosovo e Serbia", această propoziție care pentru unii poate fi adevărată, pentru unii clar nu e adevărată, în mod evident, de ce este asta discriminatorie? Pe cine discriminează?”, a întrebat Mircea Badea.

„UEFA nu permite transmiterea mesajelor politice pe stadioane. Deci asta este o regulă în sport și aici sunt anumite lucruri care diferă în sensul în care, da, UEFA recunoaște statul Kosovo, România nu recunoaște statul Kosovo, ceea ce nu înseamnă că administrativ nu sunt anumite relații. Până la urmă avem cinci sau șase state în UE care nu recunosc Kosovo. Sportul este sport și politica se manifestă în afara stadioanelor, în studiourile de televiziune, în altă parte.”, a spus Csaba Asztalos. 

„Dar totuși la Wimbledon au interzis jucătorii ruși, deși sportul e sport, politica e politică. De ce l-au interzis pe Medvedev dacă sportul e sport și politica e politică?”, a întrebat Mircea Badea.

„Au fost rațiuni legate de războiul din Rusia și elemente ce țin de unele poziții pe care le au sportivii ruși față de susținerea războiului.”, a spus Csaba Asztalos. 

„Eu aștept ziua în care acești suporteri filmați vor fi dați în judecată și vor răspunde, inclusiv financiar, pentru faptele lor. (...) Jandarmeria, în acest moment, nu are nici măcar temei legal să confiște un banner. Legea trebuie modificată! Jandarmeria, dacă descoperea acest banner, nu avea temei legal să-l confiște. Am discutat acest lucru cu Jandarmerie, la meciul cu Israel, și mi-au spus că ei nu au temei legal.", a mai spus Csaba Asztalos la Antena3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel