Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Președintele CNAS: Vrem ca în câțiva ani să ajungem la nivelul Ungariei. Medicii nu vor mai fi bugetari-Blitz Interviu

Autor: Val Vâlcu, val.vilcu
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Cristian Bușoi, a declarat pentru De Ce News, în primul sau interviu de la preluarea funcției, că am putea în câțiva ani să ajungem la nivelul  țărilor care au intrat în 2004 în UE. Scoaterea medicilor din rândul bugetarilor va putea duce la creșterea salariilor, ceea ce ar contribui și la diminuarea plăților informale

Cristian Bușoi are studii aprofundate în domeniul sănătății publice și managementului sanitar, o experiență de 3 ani în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților și de 6 ani în Comisia de Piață internă și în Comisia de sănătate și mediu a Parlamentului European.

- Cum vi s-a propus funcția? Cine v-a sunat, ce ați răspuns?

- Am fost foarte onorat de propunerea făcută de dl. prim ministru Victor Ponta de a prelua această funcție dificilă, dar și extrem de importantă pentru sistemul de sănătate din România. De asemenea, îi mulțumesc domnului președinte Crin Antonescu pentru încrederea acordată capacității mele profesionale și experienței mele politice și pentru susținerea și încurajarea de a ocupa poziția de Președinte CNAS. În Comisia de sănătate și mediu a Parlamentului European am contribuit în calitate de raportor pentru aviz (pachetul farmaceutic, informațiile acordate pacienților pentru medicamentele care se eliberează cu rețetă, directiva privind transparența în stabilirea prețului la medicamente, studiile clinice, cercetarea în sănătate în programul Orizont 2020) sau prin formularea de amendamente (sănătatea transfrontalieră, combaterea plăților întârziate) la multe dintre directivele și regulamentele în domeniul sănătății. Detaliile privind felul în care am acceptat această funcție țin de bucătăria internă a unei coaliții și a guvernării și nu cred că sunt foarte relevante pentru publicul larg.

- Care e deficitul de finanțare în sistemul românesc de sănătate ?

- Este un fapt recunoscut de toți că în România sistemul de sănătate este subfinantat. Orice comparație statistică cu alte țări din UE, ca procent din PIB, ca și cheltuială pe cap de locuitor, sau ca acces la sănătate ne dezavantajează și ne plasează pe ultimul sau unul din ultimele locuri în UE. Pe de altă parte, și acei puțini bani în comparație cu alte țări, dar foarte consistenți ca procent din bugetul României, nu sunt cheltuiți cu maximă eficientă. Cauzele sunt multiple și necesită o discuție detaliată. Nevoile reale de finanțare nu pot fi măsurate cu exactitate. Putem însă aproxima nevoile pentru acest an și într-un timp scurt, după ce voi termina împreună cu echipă mea evaluarea situației actuale a CNAS, voi putea face câteva aproximări mai exacte pe acest segment. În coordonare cu dl. ministru Nicolăescu, care cunoaște bine nevoile de finanțare ale programelor și proiectelor ministerului, voi putea face referiri mai concrete legate de nevoile urgente de finanțare pentru acest an.

Sănătatea primește 10% din Buget

- Există speranță de a recupera distanța față de nivelul din UE, ca proporție din PIB? În realitate, România a alocat tot mai puțin...

- Ca proporție din PIB, obiectivul de a ajunge din urmă țările avansate din UE este ambițios și greu de realizat și pentru faptul că acolo colectările la bugetul general sunt semnificativ mai mari decât în România. Ca procent din buget, sănătatea a primit din fonduri publice aproximativ 10%, ceea ce ne apropie puțin mai mult de experiența europeană. Foarte relevant ar fi însă să ne comparăm cu țările UE din centrul și sud-estul Europei, mai ales cu cele din grupul care a aderat în 2004, și dacă ne asumăm obiectivul ca în câțiva ani să ajungem la nivelul lor de finanțare ca procent din PIB și din buget, pacienții și personalul medical din România vor simți schimbări foarte pozitive. Și bineînțeles, cu condiția de a cheltui banii mai eficient și mai onest.

- Ce părere aveți de cererile medicilor? Cum ar putea susține CNAS o creștere salarială?

- Înțelegem situația în care se află medicii și nemulțumirea lor în ce privește salariile din sistemul sanitar. Știu că Ministrul Sănătății are consultări cu Colegiul Medicilor și există grupuri de lucru care au ca scop modificarea legislației în ce privește statutul spitalelor și salarizarea personalului sanitar, astfel încât medicii să nu mai fie considerați bugetari, iar salarizarea să ia în considerare criterii de performanță, identificând modalități de creștere a veniturilor.

Instituțiile statului vor descuraja plățile informale

- Cum se pot stopa plățile directe ale pacienților internați în spitale? Dar cele informale?

- Plățile informale și nevoia de a acoperi din buzunar medicamente sau materiale sanitare sunt cele mai dureroase experiențe pentru pacienți. Soluția pentru plățile informale este cea a creșterii veniturilor medicilor în primul rând, dar și a schimbării de mentalitate. Am văzut că în ultima perioadă au fost cazuri mediatizate de intervenție a instituțiilor abilitate ale statului, care sper să descurajeze comportamente și obiceiuri. Așa este, nevoile reale ale spitalelor nu sunt acoperite de bugetul negociat, trebuie găsite surse suplimentare și fonduri mai multe, dar și spitalele trebuie să eficientizeze cheltuielile. Numărul de internări sunt foarte mari în comparație cu media europeană, aici marea soluție este de a rezolva cât mai mult din problemele de sănătate, în măsură posibilului din punct de vedere medical, la nivelul medicilor de familie și ambulatoriilor. Sunt soluții, după ce voi avea acordul primului ministru și în coordonare permanență cu ministrul al sănătății, le voi anunța public.

- Sunteți reprezentantul premierului, sau al liberalilor, deci al ministrului?

- Încă din prima zi de mandat, și eu și ministrul Eugen Nicolăescu ne-am angajat public la o bună colaborare și coordonare și la un dialog permanent. Am avut ocazia de a colabora profesional și politic mulți ani, sunt profund convins că relația va fi una foarte bună. Am încredere și speranță în implicarea și sprijinul prim ministrului în a susține măsurile care vor eficientiza activitatea CNAS și vor crește calitatea serviciilor de sănătate pentru români. Am simțit la domnia sa motivația puternică de a se implica în a susține orice efort bine fundamentat de a reforma sistemul și de a îmbunătăți sectorul strategic și de mare impact al îngrijirilor de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel