Preşedintele CJ Ilfov, mesaj clar despre câinii fără stăpân: Rezolvarea problemei nu se face prin eutanasiere
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Engin Akyurt, Pexels
Fotografie de la Engin Akyurt, Pexels
Hubert Thuma, preşedintele CJ Ilfov, spune că soluţia la problema câinilor fără stăpân nu este nicidecum eutanasierea. 

Rezolvarea problemei câinilor fără stăpân se face prin sterilizare, adopţie şi educaţie, nu prin eutanasiere, a transmis, joi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Ilfov, Hubert Thuma.

Thuma a precizat, într-o postare pe Facebook, că a avut o discuţie cu primarii ilfoveni despre mai multe subiecte, printre care s-a numărat gestionarea câinilor fără stăpân, stabilindu-se că edilii, prin poliţiştii locali, vor informa proprietarii de animale cu privire la obligaţiile lor legale, iar primăriile cărora le permite bugetul vor face campanii de sterilizări gratuite, inclusiv microcipare.

Potrivit lui Hubert Thuma, în 2022, CJ Ilfov a sterilizat gratuit 3.071 de animale de rasă comună, câini şi pisici, cu ajutorul organizaţiilor non-guvernamentale din domeniul protecţiei animalelor şi continuă şi anul acesta. Detalii pot fi obţinute la numărul 0751.235.009.

El a menţionat că instituţia pe care o reprezintă a derulat campanii de informare privind beneficiile sterilizării animalelor şi de promovare a adopţiei animalelor, precum şi demersuri educative în şcoli, scrie Agerpres. 

La Bistriţa, campanie de "inventariere" a câinilor fără stăpân 

Primăria municipiului Bistriţa a anunţat marţi, pe site-ul instituţiei, demararea unei campanii de microcipare şi sterilizare a câinilor din gospodării şi de inventariere a câinilor fără stăpân, care se va întinde pe tot parcursul anului.

Scopul campaniei este de a reduce numărul câinilor vagabonzi şi de responsabilizare a proprietarilor de câini.

"În cursul anului 2023, Primăria municipiului Bistriţa va proceda la verificarea respectării prevederilor legale cu privire la microciparea şi, după caz, sterilizarea câinilor deţinuţi în gospodării, pe raza municipiului Bistriţa şi a localităţilor componente. De asemenea, se vor inventaria şi câinii fără stăpân, aflaţi pe domeniul public sau privat, urmând a se stabili responsabilităţile ce revin. Aceste activităţi se vor materializa inclusiv prin verificări la faţa locului şi se vor derula, în cooperare, prin intermediul Poliţiei Locale a municipiului Bistriţa şi Direcţiei Servicii Publice Bistriţa. Scopul acestei acţiuni este de reduce numărul câinilor fără stăpân, prin ridicarea acestora de pe domeniul public, cât şi prin responsabilizarea proprietarilor de câini", se precizează în anunţul făcut de municipalitate.

La şedinţa ordinară de Consiliu Local de la sfârşitul lunii ianuarie, viceprimarul Bistriţei, Sorin Hangan, a spus că numărul câinilor fără stăpân din municipiu şi din cele şase localităţi componente este estimat la aproximativ 800 de exemplare, dar şi că adăpostul public este plin, singura modalitate prin care pot fi eliberate locuri fiind încheierea de adopţii în străinătate.

"Doar mergând pe capturarea lor nu s-a rezolvat situaţia. Discutăm despre aproximativ 800 de câini vagabonzi, care au nişte culoare, nişte hub-uri ale lor. Noi capturăm tot ce putem din proximitatea aglomeraţiilor. Adăpostul pentru câini este full, nu mai avem unde să punem un câine, facem eforturi să exportăm cât mai mulţi. Probabil că luna aceasta vom exporta în jur de 50, să facem loc altora", a declarat Hangan la şedinţa de consiliu din 31 ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel