Președintele Chinei, către Olaf Scholz: Intensificarea conflictului din Ucraina ar putea duce la „o situație de negestionat“
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Xi Jinping l-a avertizat pe Olaf Scholz cu privire la intensificarea conflictului din Ucraina.

Președintele Chinei, Xi Jinping, l-a avertizat pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că trebuie depuse toate eforturile pentru ca războiul din Ucraina să nu se transforme într-o „situație de necontrolat”, relatează presa de stat chineză.

Într-un apel video între cei doi lideri, Xi este citat că i-a spus lui Scholz:

„Trebuie depuse toate eforturile pentru a evita intensificarea și extinderea conflictului din Ucraina, care ar putea duce la o situație de necontrolat“, ar fi spus Xi Jinping.

Presa de stat chineză a declarat că Xi a invitat și Germania să participe la Inițiativa de securitate globală, un cadru larg și vag pe care președintele chinez l-a propus luna trecută, care susține principiul „securității indivizibile”, un concept invocat de Rusia pentru a-și justifica invadarea Ucrainei, conform TheGuardian.

Odesa, atacată de Rusia cu 4 rachete de croazieră, în timp ce persistă ameninţarea de atacuri cu rachete dinspre Marea Neagră

Armata rusă a lansat luni patru rachete de croazieră împotriva oraşului-port Odesa, din sudul Ucrainei, potrivit unor surse locale, citate de agenţia de presă Ukrinform, preluată de EFE.

Acest nou atac coincide cu ziua de 9 mai când Rusia marchează victoria sovietică împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, la care au participat un număr foarte mare de ucraineni.

Patru rachete de tipul Oniks au fost lansate dintr-un sistem dislocat în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a indicat Consiliul municipal din Odesa.

Autorităţile locale au subliniat că, prin acest atac, Rusia îşi continuă strategia de 'distrugere a infrastructurii şi de exercitare a unei presiuni psihologice asupra populaţiei civile', subliniind că riscul ca acest tip de agresiune să continue în regiune este 'foarte ridicat'. Însă nu se precizează dacă atacul de luni s-a soldat cu pagube materiale sau cu victime umane (citește mai mult AICI).

China a trimis noi avioane de luptă deasupra Taiwanului. Sistemele de apărare ale insulei au fost puse în alertă

China a trimis 18 avioane de război, inclusiv avioane de luptă și bombardiere, în zona de apărare aeriană a Taiwanului, ceea ce a determinat forțele aeriene ale insulei să ridice în aer avioane, ca răspuns la cea de-a doua cea mai mare incursiune din acest an.

Ministerul Apărării din Taipei a declarat că aeronavele chineze au traversat zona de apărare aeriană a insulei vineri, forțând punerea în alertă a aeronavelor taiwaneze și desfășurarea sistemelor de rachete de apărare aeriană pentru a urmări avioanele chineze.

Taiwan, care este revendicat de China ca fiind propriul său teritoriu, s-a plâns de astfel de misiuni repetate ale aeronavelor chineze, care au devenit din ce în ce mai comune în ultimii doi ani. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului Apărării al Chinei (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel