Data publicării:

Președintele Cehiei vrea trimiterea de trupe în Ucraina

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Rusia nu trebuie să câștige în Ucraina, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, marți, la Praga, după o întâlnire cu omologul său ceh Petr Pavl la Castelul Praga. Macron a respins defetismul în legătură cu agresiunea rusă în Ucraina și a reamintit că se iau decizii și cu privire la viitorul Europei. Potrivit lui Pavel, ar trebui luate în considerare și alte opțiuni pentru sprijinirea țării atacate.

„Părerile noastre cu privire la situația internațională complexă și la posibilele soluții sunt foarte asemănătoare”, a spus Pavl la conferința de presă de după întâlnirea președinților, potrivit căruia singura cale este sprijinirea în continuare a Ucrainei, scrie Novinky.

Macron a reiterat că „Rusia nu trebuie să câștige în Ucraina” și sprijinul pentru țara atacată va continua atât timp cât va fi nevoie.

Totodată, a lăudat inițiativa cehă privind achiziționarea de muniție de artilerie. Franța este una dintre cele 15 țări care și-au declarat până acum interesul să coopereze la achiziție.

„Trebuie să fim conștienți de faptul că războiul ne afectează”, a spus Macron. „Trebuie să fim limpezi. Trebuie să fim conștienți de ceea ce trebuie să facem noi înșine”, a spus Macron, respingând defetismul.

Mai mult ajutor direct în Ucraina

„Europa trebuie să joace un rol mai important în descurajarea Rusiei. Nu ar trebui să închidem posibilitățile de sprijinire a Ucrainei, inclusiv continuarea discuției despre o posibilă prezență în Ucraina”, a spus Pavel, adăugând că este imposibil să rămânem doar cu formele de ajutor pe care le oferim Ucrainei astăzi.

„Vorbim despre forme de asistență”, a spus Pavel, adăugând că, de exemplu, este posibil să se antreneze soldați ucraineni direct în Ucraina. „Este timpul să luăm în considerare toate opțiunile disponibile și să nu le respingem a priori”, a adăugat președintele ceh.

Macron și Pavel au menționat și alte subiecte de discuție, precum cooperarea în apărare și energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel