Data publicării:

Președintele Braziliei cere Londrei eliberarea lui Julian Assange: ”Este o rușine”. ”Vorbim despre libertate”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva
Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva
După ce a participat la încoronarea Regelui, la Londra, președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a denunțat lipsa eforturilor concertate pentru eliberarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care a petrecut patru ani în închisoarea Belmarsh.

”Este o rușine că un jurnalist care a denunțat șmecheria unui stat împotriva altuia este arestat, condamnat să moară în închisoare și nu facem nimic pentru a-l elibera. Este o nebunie”, a spus președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, reporterilor.

”Vorbim despre libertatea de exprimare; tipul este în închisoare pentru că a denunțat faptele greșite. Iar presa nu face nimic în apărarea acestui jurnalist. Nu pot să înțeleg. Tipul nu a denunțat nimic vulgar. El a denunțat că un stat îi spiona pe alții, iar asta a devenit o crimă împotriva jurnalistului. Presa, care apără libertatea presei, nu face nimic pentru a-l elibera pe acest cetățean. Este trist, dar este adevărat”, a mai declarat președintele Braziliei, potrivit Breaking News.

Assange s-a luptat cu extrădarea în Statele Unite, iar comentariile lui Luiz Inacio Lula da Silva vin într-un moment în care acesta și-a exprimat diferențele de opinie cu Washingtonul în ceea ce privește chestiunile geopolitice, în special în opoziția sa de a furniza arme Ucrainei pentru războiul său împotriva Rusiei acuzând SUA și Europa că încurajează războiul din Ucraina.

Poziția sa și declarațiile repetate au atras mustrări aspre din partea Casei Albe și a Europei.

La rândul ei, Australia a intensificat presiunea diplomatică asupra guvernului SUA pentru a anula urmărirea penală împotriva lui Assange.

Assange s-a luptat ani de zile în instanțele britanice pentru a evita trimiterea în SUA, unde se confruntă cu 17 acuzații de spionaj și o acuzație de utilizare abuzivă a computerului, care rezultă din publicarea de către WikiLeaks a unui uriaș depozit de documente clasificate în 2010.

Pentru susținătorii săi, Assange este un jurnalist care a dezvăluit faptele greșite ale armatei americane în Irak și Afganistan.

Citește și: CIA, dată în judecată de jurnalişti care l-au vizitat pe Julian Assange la ambasada Ecuadorului la Londra

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel