Președintele Braziliei către Leonardo DiCaprio: Renunță la iahtul tău înainte de a da prelegeri lumii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Președintele brazilian, Jair Bolsonaro, i-a dat o replică tăioasă lui Leonardo DiCaprio după ce acesta comentase despre defrișarea pădurilor tropicale amazoniene: ”Renunță la iahtul tău înainte de a da prelegeri lumii”. 

”Cât de extinsă este defrișarea în Amazonia, unul dintre cele mai importante locuri de pe planetă pentru oameni și animale sălbatice?”, a postat pe contul de Twitter celebrul actor Leonardo DiCaprio, unde acesta înregistrează aproximat 19 milioane de urmăritori.

”Conform acestei hărți de la @mapbiomas, regiunea s-a confruntat cu un atac de defrișare ilegală din partea industriei extractive în ultimii 3 ani”, a scris DiCaprio, împărtășind un grafic de la compania braziliană de colectare a datelor despre defrișări care arată o creștere din ianuarie 2019 -2022. 

 

Reacția președintelui brazilian: ”Tu din nou, Leo?”

”În acest fel, vei deveni cel mai bun agent electoral al meu, așa cum spunem în Brazilia! V-aș putea spune, din nou, să renunțați la iahtul dumneavoastră înainte de a da prelegeri lumii, dar recunosc ideile progresiste: vreți să schimbați lumea întreagă, dar niciodată pe voi înșivă, așa că vă voi lăsa să vă descurcați”, a reacționat președintele brazilian, Jair Bolsonaro.

DiCaprio a fost desemnat Mesagerul Păcii al Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice în 2014 și se pare că face parte și în consiliul de administrație al mai multor organizații de mediu, inclusiv WWF, Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale, Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor, Mări și Oceane Pristine 5. 

Cu toate acestea, actorul și activistul a fost fotografiat recent petrecând cu prieteni de top, inclusiv Toby McGuire, pe un iaht de lux în St. Tropez, prin Riviera Franceză, potrivit NY Post.

Măcelul din Amazon

Associated Press a raportat săptămâna trecută un nou studiu al think tank-ului brazilian Igarapé Institute care a descoperit că criminalii de mediu din Amazonul brazilian au distrus pădurile tropicale publice  pe o suprafață echivalntă a dimensiunii El Salvador în ultimii șase ani. 

Cu toate acestea Federală - versiunea braziliană a FBI – a efectuat doar șapte operațiuni care vizează această pierdere masivă. 

Acesta a analizat 302 raiduri de infracțiuni împotriva mediului efectuate de Poliția Federală în Amazonia între 2016 și 2021. Doar 2% au vizat persoane care au confiscat ilegal terenuri publice nedesemnate.

Distrugerea a avut loc în pădurile de stat și federale care sunt ”nealocate”, ceea ce înseamnă că nu au o utilizare desemnată așa cum o fac parcurile naționale și teritoriile indigene. 

Potrivit datelor oficiale, pădurea tropicală braziliană din Amazon are aproximativ 224.000 de mile pătrate de păduri din această categorie, o zonă aproape de dimensiunea Ucrainei.

Citește și:

Conflict deschis între Leonardo DiCaprio și controversatul președinte al Braziliei. Bolsonaro îi „mulțumește lui Leo”

"Mulţumesc pentru sprijin, Leo! Este foarte important ca toţi brazilienii să voteze la următoarele alegeri. Poporul nostru va decide dacă vrea să ne menţinem suveranitatea asupra Amazoniei sau preferă să fie condus de hoţi care servesc interese externe", a scris Bolsonaro într-un mesaj în engleză pe contul său de Twitter.

Joi, starul hollywoodian a publicat un mesaj prin care reamintea că "Brazilia găzduieşte Amazonia şi alte ecosisteme esenţiale pentru schimbarea climatică".

"Ce se întâmplă acolo este important pentru noi toţi, iar votul tinerilor este esenţial pentru a încuraja schimbarea în favoarea unei planete sănătoase", a scris el, însoţindu-şi postarea cu un link spre informaţii despre modalităţi de înscriere pe listele electorale.

Leonardo DiCaprio l-a mai criticat deschis pe preşedintele brazilian şi în trecut, în special pentru modul în care a gestionat incendiile din pădurea amazoniană de la preluarea funcţiei în 2019.

El s-a alăturat chiar iniţiativelor diverselor ONG-uri care cer ca orice investiţie din Brazilia să depindă de angajamentele ferme în favoarea conservării Amazoniei. Cererile au fost respinse de Bolsonaro, care le consideră o ingerinţă în suveranitatea Braziliei.

De la venirea la putere a preşedintelui de extremă-dreapta, defrişările medii anuale din Amazonia braziliană au crescut cu peste 75% comparativ cu deceniul precedent.

Guvernul lui Bolsonaro este acuzat în special că favorizează impunitatea căutătorilor de aur, agricultorilor sau traficanţilor de lemn care practică defrişările ilegale, prin reducerea bugetelor organelor de control privind mediul.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel