
Acest lider al extremei drepte l-a învins în turul doi al alegerilor prezidenţiale pe candidatul peronist Sergio Massa. Conform tradiţiei, prima călătorie externă a preşedinţilor argentinieni este în Brazilia, ţară vecină şi partener în organizaţia Mercosur. Dar Javier Milei, care se autodescrie drept un 'anarho-capitalist' şi 'libertarian', a spus încă din timpul campaniei electorale că nu va negocia cu ţările 'comuniste', printre care a inclus Brazilia şi China, ţări care sunt totuşi primii parteneri comerciali ai Argentinei.
Javier Milei a insistat că-şi va axa politica externă pe apropierea faţă de SUA şi Israel.
'Prima mea călătorie va fi în SUA', a spus Milei luni într-un interviu. El a adăugat că se va deplasa la Miami şi New York pentru a se întâlni cu prietenii săi rabini (Milei a mărturisit anterior că a avut intenţia, abandonată între timp, să se convertească la iudaism), iar de acolo va pleca în Israel.
Javier Milei are un program politic controversat, în care a promis printre altele desfiinţarea Băncii Naţionale şi dolarizarea economiei argentiniene, care trece printr-o nouă criză severă. Pe plan social, în pofida apropierii sale de SUA, el susţine interzicerea avortului şi se declară ostil mişcării LGBT.
'Argentina a ales, în mod democratic, aventura populistă de extremă dreapta', a remarcat Stéphane Séjourné, secretarul general al partidului Renaşterea, formaţiunea preşedintelui francez Emmanuel Macron, comparându-l pe Milei cu foştii preşedinţi american şi brazilian, Donald Trump şi Jair Bolsonaro.
Totuşi, Milei a primit felicitări din lumea întreagă, inclusiv din partea liderilor europeni. În acest timp, la Moscova, Kremlinul a transmis că, în pofida declaraţiilor în care Milei a spus că va susţine Ucraina în războiul cu Rusia, speră că Argentina şi Rusia vor menţine relaţii solide.
'Am luat notă de o serie de declaraţii pe care dl. Milei le-a făcut în timpul campaniei electorale, dar vom face analiza şi îl vom judeca pe baza declaraţiilor pe care le va face după învestire', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Miza lui Cherecheș în Germania. De ce refuză extrădarea- scapă prin prescriere? 7 decembrie, zi-cheie La ICCJ
- INFP: Cutremur în România, 4 decembrie: L-ați simțit?
- 66.390 kilograme de gunoi din Germania și Italia, oprite de la import în România, la graniță. În acte, era mobilă second-hand
- BANCUL ZILEI: De ce un bărbat vrea să divorțeze
- ANPC ”desființează” trei regiuni europene. Craiova, în subordinea...Ploieștiului
- Rareș Bogdan: România mai are o șansă la Schengen / Tomac: Chestiune inacceptabilă. Ai intrat cu o decizie și ieși cu două? Acest conflict trebuia reclamat
- Mircea Bravo a intrat cu mașina în stâlp. Soția lui a suferit un atac de panică
- Previziuni economice sumbre pentru 2024. Adrian Negrescu: "Un context extrem de dificil". Românii care vor fi cei mai afectați
- SONDAJ INSCOP: USR nu prinde podiumul, după ce a picat la 11%. Surpriza de pe locul 4
- Austria vrea funcția de Comisar pentru drepturile omului. Parlamentarii români pot ”plăti” veto-ul lui Nehammer