Președintele ales al Argentinei, Javier Milei, va vizita SUA şi Israel înainte de învestire
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Preşedintele ales al Argentinei, Javier Milei, a anunţat luni că va vizita SUA şi Israel 'în zilele următoare', înainte învestirii sale oficiale în funcţie pe 10 decembrie, transmite agenţia EFE. 

Acest lider al extremei drepte l-a învins în turul doi al alegerilor prezidenţiale pe candidatul peronist Sergio Massa. Conform tradiţiei, prima călătorie externă a preşedinţilor argentinieni este în Brazilia, ţară vecină şi partener în organizaţia Mercosur. Dar Javier Milei, care se autodescrie drept un 'anarho-capitalist' şi 'libertarian', a spus încă din timpul campaniei electorale că nu va negocia cu ţările 'comuniste', printre care a inclus Brazilia şi China, ţări care sunt totuşi primii parteneri comerciali ai Argentinei.

Javier Milei a insistat că-şi va axa politica externă pe apropierea faţă de SUA şi Israel.

'Prima mea călătorie va fi în SUA', a spus Milei luni într-un interviu. El a adăugat că se va deplasa la Miami şi New York pentru a se întâlni cu prietenii săi rabini (Milei a mărturisit anterior că a avut intenţia, abandonată între timp, să se convertească la iudaism), iar de acolo va pleca în Israel.

Javier Milei are un program politic controversat, în care a promis printre altele desfiinţarea Băncii Naţionale şi dolarizarea economiei argentiniene, care trece printr-o nouă criză severă. Pe plan social, în pofida apropierii sale de SUA, el susţine interzicerea avortului şi se declară ostil mişcării LGBT.

'Argentina a ales, în mod democratic, aventura populistă de extremă dreapta', a remarcat Stéphane Séjourné, secretarul general al partidului Renaşterea, formaţiunea preşedintelui francez Emmanuel Macron, comparându-l pe Milei cu foştii preşedinţi american şi brazilian, Donald Trump şi Jair Bolsonaro.

Totuşi, Milei a primit felicitări din lumea întreagă, inclusiv din partea liderilor europeni. În acest timp, la Moscova, Kremlinul a transmis că, în pofida declaraţiilor în care Milei a spus că va susţine Ucraina în războiul cu Rusia, speră că Argentina şi Rusia vor menţine relaţii solide.

'Am luat notă de o serie de declaraţii pe care dl. Milei le-a făcut în timpul campaniei electorale, dar vom face analiza şi îl vom judeca pe baza declaraţiilor pe care le va face după învestire', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel