Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, la Şumuleu Ciuc. MAE: Au fost lansate mesaje publice neadecvate
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
MAE a criticat vizita preşedintei Ungariei la Şumuleu Ciuc şi a spus că au fost lansate mesaje publice neadecvate. 

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti după ce, în cadrul vizitei private a preşedintei Novak Katalin în ţara noastră, "au fost lansate mesaje publice neadecvate".

Potrivit unui comunicat transmis duminică de MAE, reacţia a venit în urma mesajelor publice transmise de preşedinta Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios pe care o întreprinde în aceste zile în România.

"MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României", se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, astfel de mesaje nu sunt în concordanţă cu relaţiile de bună vecinătate şi colaborare dintre România şi Ungaria.

"În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)", precizează MAE.

Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a vizitat, sâmbătă după-amiază, biserica franciscană de la Şumuleu Ciuc, după ce a participat la marea procesiune de Rusaliile Catolice, scrie Agerpres. 

Rectorul bisericii franciscane din Şumuleu Ciuc, părintele Timar Sandor Asztrik, a afirmat, în urmă cu câteva zile, că preşedinta Ungariei este de religie reformată, dar participă "cu mare evlavie la pelerinajul de la Şumuleu", fiind prezentă pentru prima dată la acest eveniment.

Potrivit unor surse locale, în cursul zilei de duminică, Novak Katalin se va afla la Sfântu Gheorghe, în judeţul Covasna.

Statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Şumuleu Ciuc este datată, potrivit literaturii de specialitate, la începutul secolului al XVI-lea, aceleaşi surse precizând că în anul 1798, Batthyány Ignác, episcop de Alba Iulia, a declarat-o făcătoare de minuni şi i-a dat titlul de 'Maică ajutătoare'.

Cunoscută şi ca "Femeia îmbrăcată în soare" sau "Madona care plânge", statuia o reprezintă pe Fecioara Maria învăluită în razele soarelui, având sub picioare globul pământesc şi luna şi purtând în jurul capului o coroană formată din 12 stele.

În mâna dreaptă a Fecioarei Mariei se află sceptrul împărătesc, iar pe braţul stâng îl poartă pe Pruncul Iisus, amândoi au capetele încoronate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel