Data publicării:

Presa internațională, cu ochii pe România: PPE și Ursula von der Leyen pregătesc la București o victorie majoră la alegerile din UE în timp ce socialiștii contraatacă

Autor: Mihai Preda
WhatsApp
FOTO: Inquam Photos / George Călin
FOTO: Inquam Photos / George Călin
Conservatorii europeni se pregătesc să câștige alegerile pentru Uniunea Europeană, iar acest sentiment de încredere este palpabil în atmosfera din București, unde membrii Partidului Popular European (PPE) se adună pentru a-și susține candidatul la președinția Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Spoiler alert: Conservatorii europeni vor câștiga alegerile pentru UE, conform analizei POLITICO.

Acesta este motivul pentru care, atunci când batalioanele de membri ai Partidului Popular European îmbrăcați în costume se întâlnesc săptămâna aceasta la București pentru un congres în cadrul căruia își vor susține actuala președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca figura campaniei lor pentru alegerile UE, o vor face cu bravada încrezătoare a unui pugilist care ajunge în ring.

Von der Leyen și-a construit reputația pe sprijinirea Ucrainei, stabilirea unor ținte ridicate în ceea ce privește clima, răspunsul la pandemie și construirea unei relații cu SUA. Fosta ministră a apărării germane, ulterior șefă a Comisiei, este aproape sigură că își va păstra poziția cea mai puternică din Uniunea Europeană până în 2029.

Nu va trebui să facă o campanie energică. Sondajele sugerează că PPE, care este cea mai mare grupare din Parlamentul European, va fi din nou câștigătoarea în iunie, oferindu-le dreptul - așa cum ei o văd - să o mențină pe von der Leyen în Berlaymont și să revendice alte poziții cheie.

Curând vor avea 12 șefi de guvern sau de stat în jurul mesei liderilor UE, PPE este plin de încredere, atât de mult încât conferința din România este doar un spectacol.

Mai degrabă, evenimentul de două zile va funcționa mai mult ca un incubator de politici pentru conservatori pentru a trasa cursul continentului în mijlocul vânturilor contrare ale războiului Rusiei din Ucraina și a umbrei tot mai lungi a fostului președinte american Donald Trump. "Stabilim agenda politică", a declarat Thanasis Bakolas, secretar general al PPE și consilier de lungă durată al prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis.

Atât de încrezători sunt în PPE încât își îndreaptă privirile către trei din cele patru poziții instituționale cheie ale UE, pe care le împart în prezent cu socialiștii și liberalii. Nu numai că își revendică președinția Comisiei și președinția Parlamentului (deținută în prezent de Roberta Metsola din PPE), dar acum țintesc și rolul principal de diplomat al UE.

Dar la ce cost, se întreabă unii detractori. Sondajele prezic o creștere semnificativă a extremei drepte la alegerile din iunie, unde grupările politice care găzduiesc partide precum Rassemblement National din Franța, Alternative für Deutschland și Vox din Spania ar putea obține câștiguri uriașe.

Acest lucru ar putea însemna potențial 160 de deputați în dreapta PPE, exercitând presiune atunci când Comisia întocmește următorul său plan legislativ. Deși asta ar putea să nu fie suficient pentru a perturba coaliția guvernamentală actuală - formată din PPE, socialiști și gruparea liberală Renew -, ar putea oferi extremei drepte destulă putere pentru a împiedica adoptarea legislației sau pentru a o influența în mod semnificativ.

"Trebuie să luați în considerare rezultatul alegerilor în programul de lucru următor și în următorul mandat", a spus un oficial al PPE, căruia i s-a acordat anonimat pentru a discuta despre problemele interne ale partidului. "Dacă socialiștii și verzii consideră că rezultatul alegerilor nu ar trebui să aibă niciun impact, atunci puteți să vă așteptați la negocieri foarte dificile."

Von der Leyen - care va avea nevoie de sprijinul majorității deputaților pentru al doilea său mandat - a deschis deja ușa pentru a lucra cu unele părți ale grupului din dreapta PPE, Conservatorii și Reformiștii Europeni - chiar dacă sub condiții stricte. Este un semn că este gata să caute voturi și mai la dreapta și să ignore verzii.

Principalii rivali ai PPE (care fac încă parte din coaliția actuală din Parlament), social-democrații, și-au lansat campania săptămâna trecută, acuzând că PPE s-a îndreptat atât de mult spre dreapta încât acum imită extremele și pun în pericol chiar proiectul european.

"Să avertizăm conservatorii, le cerem, sunteți cu adevărat dispuși să vă trădați istoria deschizând ușile extremei drepte? Unde este limita voastră?", a întrebat liderul Partidului Democrat italian, Elly Schlein, într-un discurs la Roma, la congresul socialiștilor săptămâna trecută.

Partidele de centru-dreapta guvernează cu extremele drepte în Italia și Finlanda. Ele guvernează cu sprijinul extremei drepte în Suedia. În Olanda, Mișcarea Agrară și Populistă de Dreapta a acordat aprobarea politicianului conservator-liberal olandez Geert Wilders pentru a forma un guvern în mijlocul unor negocieri blocate.

"Datele arată că prin includerea acestor partide în guvern, jucând cu ele, acceptându-le narativele, le legitimați și încep să devină o amenințare la adresa democrației", a declarat Daphne Halikiopoulou

Halikiopoulou a informat politicienii socialiști în spatele ușilor închise la Roma cum să combată amenințarea extremei drepte, îndemnându-i în special să nu facă campanii electorale pe tema imigrației. 

Cu toate acestea, strategii conservatori resping acuzațiile că ar face alianțe cu extrema dreaptă.

"Cred că vom vedea partidul continuând să aibă o poziție foarte fermă împotriva extremei drepte. Toate comentariile despre PPE care se apropie de extrema dreaptă le auziți doar de la exteriorul PPE", a spus Dara Murphy, care a coordonat campania PPE la alegerile europene din 2019.

"Noi credem că nu există o majoritate altă decât o majoritate pro-europeană a partidelor pro-europene care poate oferi stabilitate Europei. Socialiștii știu asta la fel de bine, ei doar încearcă să fie puțin populisti și să ne facă rău la nivel european", a spus Siegfried Mureșan, un membru român al PPE în Parlamentul European, la telefon din București.

"La acest moment singurul adult din cameră este PPE", a spus Bakolas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel