Presa germană: Summit-ul de la Minsk, o înfrângere. Ucraina, ruptă de Rusia și SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Foto: WSJ
Foto: WSJ
Presa din Germania scrie că acordul de pace de la Minsk este departe de a fi un succes diplomatic, punctând că înțelegerile de pe hârtie trebuie să treacă "testul realității". Cele mai acide concluzii după negocierile maraton din Belarus le trage revista Der Spiege l. Într-un editorial intitulat " Summitul de la Minsk: Înfrângerea ", jurnalistul Jakob Augstein scrie că în urma înțelegerilor de la Minsk rămâne o Ucraină "de facto divizată".

"În ciuda armistițiului, Angela Merkel a fost înfrântă în Ucraina. Nu i-a putut face nici pe americani, nici pe ruși să renunțe la pradă. Ce rămâne în urmă este o țară divizată", scrie Der Spiegel.

Revista germană susține că responsabilitatea "destrămării" Ucrainei revine rușilor și americanilor, în timp ce eforturile europenilor de a instaura pacea și rațiunea au eșuat. 

În opinia editorialistului Der Spiegel, Ucraina este scena unei încleștări ruso-americane, arătând că Merkel este un "străin" în lumea politicii de putere practicată de Moscova și Washington.

Eterna luptă SUA - Rusia, etapa Ucraina

"Nici rușii, nici americanii nu vor să renunțe la Ucraina - iar cea mai puternică femeie din Europa nu poate schimba asta. Ce s-a întâmplat în Ucraina? O pradă a marilor puteri. Americanii și rușii trag de granițe spre Vest, respectiv spre Est. Trag până când țara se frânge. Cine încă mai crede că o partiție a țării încă mai poate fi evitată?", scrie Spiegel, care vorbește de "cea mai grea înfrângere a Angelei Merkel".

Jurnalistul german insistă că, în realitatea, Ucraina este de facto divizată. "Vestul Ucrainei va fi un protectorat american, iar Estul un protectorat rus", arată editorialistul.

Ziarul german Die Zeit scrie, în ediția electronică de joi, că Putin a bifat o victorie la Minsk. "Promisiunea de pace de la Minsk nu este un triumf al diplomației. Președintele Rusiei nu va pune capăt războiului. Vrea ca el să continue la foc mic", scrie Die Zeit.

Momentul Angelei Merkel pe scena diplomației mondiale

Munca diplomatică asiduă depusă săptămâna aceasta de Merkel - deplasări la Moscova, Washington, Bruxelles și Minsk -  este elogiată de ziarul Handelsblatt, care scrie despre "ascensiunea cancelarului în diplomația globală".

"Mulțumită dedicării Angelei Merkel lucrurile se mișcă în Ucraina", scriu jurnaliștii germani.

Publicație subliniază că în cazul crizei din Ucraina nu americanii au avut rolul central în tentativa de a rezolva conflictul, ci Angela Merkel. Ziarul amintește de cuvintele de apreciere rostite de Obama în timpul vizitei la Washington a lui Merkel. "Când se va vorbi despre succes, cu siguranță că acesta va fi legat de eforturile extraordinare și răbdarea Angelei Merkel", spunea președintele SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel