
El a afirmat şi că îşi doreşte şi îşi va 'pune genunchii jos' ca să dea Dumnezeu oameni care să conducă într-un an al senectuţii. Constantin Necula, profesor universitar la Facultatea de Teologie din Sibiu, spune că nu este dezamăgit de politicieni, pentru că nu s-a amăgit niciodată, dar este trist pentru că poporul român a depăşit starea de tranziţie, îndată după ianuarie 1990, şi nu a reuşit să fie mai bun ca atunci.
Vă oferim mai jos o parte din interviu:
Agerpres: Nu pierdeţi nicio ocazie şi aruncaţi câte un cuvânt către politicieni...
Constantin Necula: Da, pentru că sunt păstorul unei turme, o turmă care aşteaptă să fie hrănită de păstori, nu doar mulsă. Şi asta e valabil inclusiv şi la ceea ce ne priveşte pe noi, ca preoţi. Turma aşteaptă să fie hrănită de păstori, dusă pe livezile cele verzi ale muntelui unde e iarba gustoasă şi unde nu este bătut nimeni din turmă. Noi nu suntem puşi să ne exploatăm unii pe alţii. Suntem puşi să trăim împreună, în cordialitate dumnezeiască pe care trebuie să învăţăm să o dobândim.
Agerpres: Sunteţi dezamăgit de politicieni?
Constantin Necula: Nu sunt dezamăgit, că nu m-am amăgit niciodată. Vin dintr-un spaţiu al ideologiei materialist-dialectice, în care nu te puteai dezamăgi decât dacă te amăgeai. Sunt trist pentru că poporul român a depăşit starea de tranziţie, îndată după ianuarie 1990, şi nu a reuşit să fie mai bun ca atunci. Încercăm să mergem mai departe, dar se pare că atât putem. Să ne rugăm să putem mai mult.
Agerpres: Dacă ar fi să-i daţi un sfat sau să-i cereţi ceva premierului României, ce i-aţi spune?
Constantin Necula: N-aş avea curaj să-i dau un sfat şi nu i-aş cere nimic. Nu simt nevoia să-i cer niciunui politician din România nimic. A fost o tentativă de a le cere suportul pentru a ne ajuta să ne redefinim familia în matca ei naturală şi am văzut că sunt totuşi politicieni şi atât. Erau mai omenoşi, mai atenţi, mai cu ochii la popor... Să înţeleagă că nimeni, niciodată, nicio forţă din afara unei ţări nu învinge o ţară ca forţele neunite din cadrul unei ţări.
Agerpres: Nici preşedintelui României nu i-aţi spune nimic?
Constantin Necula: Nu, nu cred că i-aş spune nimic domnului preşedinte. Le-aş strânge mâna amândurora. Ei duc o muncă grea. Nu-i uşor să conduci o ţară ca România şi indiferent cine ar fi prim-ministru, indiferent cine ar fi preşedinte, cu atât mai mult acestui prim-ministru şi acestui preşedinte... Iar Patriarhului meu îi sărut mâna, pentru că, fiind la acelaşi nivel de lideri, a dovedit că se poate şi altfel.
Agerpres: Care a fost momentul cel mai important din 2017 pentru dumneavoastră?
Constantin Necula: Întâlnirea tinerilor ortodocşi de la Iaşi. Conferinţa cu Daniel Buzdugan a fost unul din marile daruri pe care Dumnezeu mi le-a făcut în 2017. Şi mi-a dăruit un an rodnic şi din alte puncte de vedere, pentru că mi-am văzut un băiat student şi o fată la liceu iar asta a contat foarte mult. Cred că nu putem trăi în afara iubirii familiei noastre.
Agerpres: Ce vă doriţi de la 2018?
Constantin Necula: Să pot să citesc mai mult şi să pot să muncesc mai mult, să muncesc cu folos pentru cei din jur. Îi aud foarte des pe oameni acuzându-mă de tot felul de vicii - vedetism, carierism -, adevărul e că îmi doresc enorm de mult să mă mântuiesc. Şi nu e o glumă. Să mă văd înaintea lui Hristos şi să nu mă ruşinez. Voi încerca să fac tot ce pot pentru asta. În rest, chiar nu contează nimic. Lui Hristos n-am cum să-i strâng mâna, dar pot să îi cer. Şi îi cer ca prim-ministru, ca preşedintele, ca familia mea, ca ţara mea să fie ceea ce îşi doreşte el să fie. O să fie greu, fără îndoială, dar nu e imposibil. De aia e Dumnezeu. Dumnezeu poate face imposibilul posibil. Pot să spun care o să fie cel mai important moment din 2018 pentru România, dacă vrei.
Agerpres: Vă rog...
Constantin Necula: Primul dangăt de clopot din Catedrala Mântuirii Neamului de la Bucureşti.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- De la ce vine porecla lui "Farmazon". Adrian Porumboiu: "Buzatu e homeless comparativ cu el"
- Ce trebuie să facă toți șoferii la fiecare 6 secunde. Titi Aur: Toate testele au demonstrat. Ar trebui învățat în școala de șoferi
- ”Luna Neagră”, în semnul Fecioarei în octombrie. Oportunități inedite. HOROSCOP: E un moment excelent
- Ce spunea avocatul lui Dumitru Buzatu despre scopul ascuns al marilor dosare care apar în preajma alegerilor: Lucrurile încep să se agite
- Marina Almășan și fosta soție a lui Victor Socaciu, la cuțite! Au trecut de la acuze la amenințări
- Olivia Steer spune că prietenii ei s-au îmbolnăvit de enteroviroză de la dârele lăsate de avion pe cer. ”Apar NUMAI deasupra aglomerărilor urbane”
- Scene șocante în Constanța. Fiul unei procuroare DNA și-a împușcat un prieten, după ce a fost înjunghiat
- Marcel Boloș spune la ce taxe noi nu poate renunța guvernul: "Nu le putem tolera la infinit"
- UE ar putea permite importurile de gaze din Rusia. Ce scoate la iveală un proiect al platformei energetice, obținut de Politico
- Italia dă în judecată Austria, care-i blochează camioanele. ”Acest guvern va pune capăt acestei ruşini. Aroganță politică”