Data publicării:

Preot acuzat că a abuzat mai multe călugărițe. Papa Francisc intervine

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Papa Francisc a ordonat o evaluare a modului în care Biserica a gestionat cazul unui preot de notorietate internațională, care a fost exclus din ordinul religios iezuit după ce a fost acuzat de abuzuri sexuale, psihologice și spirituale asupra unor femei adulte, transmite Reuters.

Un comunicat emis vineri a informat că Papa a cerut biroului doctrinar al Vaticanului să revizuiască cazul Părintelui Marko Ivan Rupnik și a eliminat orice termen de prescripție care ar putea fi aplicat, astfel încât un proces complet să poată avea loc.

Comunicatul a menționat că Papa a luat această decizie după ce o comisie a Vaticanului pentru prevenirea abuzurilor sexuale "a adus la cunoștința Papei că există probleme serioase în gestionarea cazului Rupnik, precum și o 'lipsă de implicare față de victime'".

Aproximativ 25 de persoane, în mare parte femei călugărițe, l-au acuzat pe Rupnik, în vârstă de 69 de ani, de diverse tipuri de abuzuri, fie în calitate de director spiritual al unei comunități de călugărițe din Slovenia sa natală acum aproximativ 30 de ani, fie de când s-a mutat la Roma pentru a-și urma cariera ca artist.

Acuzațiile împotriva lui Rupnik au început să fie făcute publice în mass-media italiană la sfârșitul anului trecut, după care sediul iezuiților a recunoscut că i s-a interzis în 2019 să facă spovedanii și să conducă retrageri spirituale.

El a fost exclus din ordinul iezuit în iunie. Victimele au exprimat indignare după ce i s-a permis să lucreze ca preot în dieceza Koper, din Slovenia sa natală. Dieceza a declarat că l-a acceptat deoarece nu a fost condamnat în niciun tribunal bisericesc sau civil.

Rupnik nu a răspuns niciodată public acuzațiilor aduse împotriva sa, pe care iezuiții le-au considerat "foarte credibile", în februarie anul trecut.

O fostă călugăriță a povestit pentru un ziar italian cum el a folosit ceea ce a numit control psihologic pentru a o forța să întrețină relații sexuale și a aplicat "agresiune psihologică, emoțională și spirituală crudă" pentru a o "distruge", în special după ce a refuzat să participe la relații sexuale în grup.

Eliminarea termenului de prescripție înseamnă că Rupnik ar putea fi, în cele din urmă, dat afară din preoție.

Iezuiții și departamentul doctrinar al Vaticanului au fost criticați pentru gestionarea cazului. De asemenea, s-a speculat în mass-media italiană că birocrația Vaticanului i-a acordat un tratament special deoarece și Papa este iezuit.

Iezuiții au dezvăluit sub presiunea mass-media anul trecut că Vaticanul a investigat cazul lui Rupnik și a hotărât că unele dintre presupusele abuzuri au depășit termenul de prescripție.

Ordinul a dezvăluit că în 2020 departamentul doctrinar al Vaticanului l-a excomunicat pe Rupnik pentru "absolvirea unui complice", referindu-se la situația în care un preot întreține relații sexuale cu cineva și apoi îl absolva în confesiune. Rupnik s-a pocăit, iar sancțiunea a fost ridicată după doar o lună, un interval neobișnuit de scurt.

Rupnik s-a specializat în mozaicuri și a devenit cunoscut atunci când Papa Ioan Paul al II-lea, decedat ulterior, l-a însărcinat să redesemneze o capelă din Vatican între 1996 și 1999. Mai târziu, el a proiectat capele în întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel