Premiul ”Pasărea anului” a fost câștigat de un... LILIAC
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels / Premiul „Pasărea anului” a fost câștigat de un...LILIAC
Pexels / Premiul „Pasărea anului” a fost câștigat de un...LILIAC
Un liliac de mici dimensiuni a furat titlul de ”Pasărea anului” în Noua Zeelandă. 

Un liliac mic a avut un impact neașteptat de mare câștigând un concurs anual intitulat „Pasărea anului”, în Noua Zeelandă, scrie Sky News. Pekapeka-tou-roa, cunoscut și sub numele de liliacul cu coadă lungă, este unul dintre puținele mamifere terestre originare din Noua Zeelandă și este cel mai bine cunoscut pentru dimensiunile sale mici.

În mod controversat, grupul de conservare Forest and Bird a decis să-l includă în concurs și a câștigat cu un avantaj confortabil de 3.000 de voturi.

A depășit alți concurenți cu 3.000 de voturi

Liliacul, care este aproape de dimensiunea unui deget mare și are anvergura aripilor unei mâini umane, a primit premiul pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la amenințările cu care se confruntă.

Vorbind pentru Morning Report, de la Radio New Zealand, Lissy Fehnker-Heather de la Forest and Bird, a spus: „Anul acesta, ne-am gândit că vom încerca să atenționăm mai mulți oameni despre lilieci și amenințările cu care se confruntă”.

La fel ca mulți dintre participanții mai tradiționali în competiție, conservaționiștii descriu liliacul cu coadă lungă ca fiind în rândul animalelor cu ”probleme serioase”, Forest și Bird dând vina pe o combinație de factori precum ”pierderea habitatului și prădătorii nou introduși”.

Liliacul a atras atenția asupra concursului

Fehnker-Heather a adăugat: ”Ne-am gândit să-l includem în ”Pasărea Anului”, deoarece există doar doi lilieci (specii din Noua Zeelandă), așa că să avem un liliac al anului ar fi fost foarte interesant”.

Participarea sa în concurs a părut cu siguranță să ridice profilul concursului, ajutând la obținerea unui record de 58.000 de voturi din peste 100 de țări. Liliacul cu coadă lungă a reușit să valorifice acest lucru și să ia un avans substanțial de 3.000 de voturi, lăsându-l pe câștigătorul de anul trecut, numit kakapo, să se mulțumească cu locul al doilea.

Nemulțumiri pentru încălcarea specificului concursului

Chiar și așa, unii au fost nemulțumiți de includerea mamiferului, un utilizator de Twitter cerând o renumărare a voturilor, iar altul asemănând liliacul cu participarea Australiei la Eurovision.

Fehnker-Heather a respins criticile și a spus: ”Nu ar fi Pasărea Anului fără vreun scandal, așa că nu știm niciodată ce se va întâmpla”.

Nu este prima dată când competiția face furori. În 2019, competiția s-a confruntat cu acuzații de fraudare a voturilor după ce a fost detectat un aflux de voturi din Rusia. Cu toate acestea, voturile au fost ulterior verificate și incluse în numărătoare.

Întrebată despre viitorul competiției, Fehnker-Heather nu a exclus includerea altor specii care au nevoie de atenție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel