Premierul Suediei este acuzat că a „furat” planul energetic al lui Viktor Orbán
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un institut de presă suedez îl acuză pe premierul Suediei că „fură” părți din planul de urgență energetică al lui Orbán.

Proaspătul plan al prim-ministrului social-democrat suedez Magdalena Andersson de a decupla prețurile la electricitate de cele ale gazelor naturale este izbitor de similar cu propunerea premierului ungar Viktor Orbán, scrie cotidianul suedez Nyheter Idag.

„Ea a furat o propunere de la bărbatul pe care altfel îl consideră cel mai apropiat de diavol, prim-ministrul ungar Viktor Orbán”, scrie ziarul.

Vineri, Andersson a susținut o conferință de presă în care a explicat că va părăsi politica suedeză pentru a se dedica politicii europene și a încerca să creeze o coaliție largă în UE pentru prețuri mai mici la energie electrică, inclusiv prin decuplarea prețurilor la electricitate de creșterea prețurilor la gaze naturale.

„Nu este rezonabil ca gospodăriile și companiile suedeze să cumpere electricitate suedeză, care este produsă ieftin, dar trebuie să plătească prețuri foarte mari, deoarece țările noastre vecine depind de gazul rusesc”, a spus Andresson.

„Rusia poartă un război energetic împotriva Europei și trebuie să ne reluăm controlul. Deconectarea prețurilor la energie electrică de prețurile gazelor creează o linie de apărare complet nouă”, spune Andersson fără a explica în continuare mecanismele din spatele acestei apărări.

Propunerea ar fi fost furată de la Viktor Orbán

Cu toate acestea, mass-media suedeză susține că propunerea nu este o noutate și a fost deja introdusă de premierul maghiar Viktor Orbán la o conferință de presă în luna aprilie a acestui an. Orbán a propus apoi mai multe măsuri pentru a face față crizei energetice, inclusiv decuplarea prețului electricității de prețul gazului în Europa.

„Trebuie să ne pregătim să facem față crizei economice din Europa”, a spus Orbán la acea vreme.

Comentatorul politic suedez Arvid Hallén consideră că acțiunile lui Andersson fac parte din campania electorală a social-democraților.

În prezent, principalul partid anti-imigrație din țară, Democrații din Suedia, au n sondaje peste 20% și se așteaptă să devină al doilea partid ca mărime din țară. Dacă centrul-dreapta se aliniază cu Democrații din Suedia în urma alegerilor, apare posibilitatea unei coaliții de dreapta care ar putea da jos de la putere partidul lui Andersson, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel