Premierul sloven a demisionat: „Nu pot răspunde așteptărilor poporului”
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul Sloveniei, Marjan Sarec, și-a trimis demisia către parlament și a cerut alegeri anticipate.

Premierul sloven de centru-stânga, Marjan Sarec, a anunțat că și-a trimis demisia către parlament și a cerut alegeri anticipate, explicând că guvernul său minoritar nu poate trece prin parlament reforme importante, conform Agerpres.

„Cu această coaliție, această situație în parlament, nu pot răspunde așteptărilor poporului. Le-aș putea îndeplini după noi alegeri", a transmis Sarec într-o conferință de presă.

Cu puțin timp înaintea acestei declarații, o știre a agenției naționale de presă STA anunța demisia ministrului finanțelor, Andrej Bertoncelj.

Sare, un fost actor

Marjan Sarec, un fost actor ajuns politician, a devenit prim-ministru în septembrie 2018, în fruntea unui guvern minoritar, la trei luni de la alegerile legislative încheiate indecis.

Învestirea guvernului Sarec a pus capăt celui mai îndelungat blocaj politic din istoria Sloveniei după scrutinul din care a rezultat un parlament fragmentat, cu nouă formațiuni, dar fără o majoritate.

Coaliție minoritară

Partidul din care face parte Sarec, LMS, clasat pe locul al doilea în alegeri, a convenit o coaliție minoritară cu social-democrații, Partidul Centrul Modern, partidul fostului premier Alenka Bratusek, SAB, și partidul pensionarilor, Desus, care dispun împreună de 43 de mandate din majoritatea de 46 necesară pentru alegerea premierului.

Partidul Democrat, al fostul premier conservator Janez Jansa, care deține cele mai multe locuri în parlament, 25, nu a putut găsi un partener de coaliție pentru a forma guvernul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel