Premierul Poloniei cere Ungariei să stopeze importurile de petrol din Rusia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a cerut Ungariei să renunțe la importul de petrol rusesc cât mai curând posibil.

La Forumul Economic Mondial de la Davos, Mateusz Morawiecki a explicat că Uniunea Europeană lucrează pentru unitate în ceea ce privește embargoul petrolier propus de Rusia, dar a recunoscut unele țări din Europa Centrală, în special țări fără ieșire la mare precum Ungaria, Slovacia, Austria și Republica Cehă, nu prea vor să se rupă de importurile de petrol din Rusia.

Morawiecki a explicat, totuși, că „pentru a avea o perspectivă completă a situației, trebuie să luați în considerare țările care ar avea o problemă cu ruperea rapidă de resursele rusești, adică în următoarele șase până la douăsprezece luni”. Națiunile Visegrád și Austria „nu au acces la mare și terminalele de gaze pe care le au Polonia și alte țări”, a adăugt el.

„Acestea sunt țările care cer perioade de tranziție mai lungi, dar maghiarii sunt oarecum în frunte, pentru că Ungaria solicită cele mai lungi perioade de tranziție și soluții care să îi ajute să refacă infrastructura de transport petrolier”, a explicat Morawiecki.

UE începe tranziția

Premierul polonez a mai dezvăluit că în prezent sunt în desfășurare discuții la nivelul UE pentru a decide cu privire la următoarea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei. Comisia Europeană dorește ca interzicerea importului de petrol rusesc să înceapă să fie pusă în aplicare la șase luni după introducerea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni cu embargoul asupra produselor petroliere propus din 2023. Planurile facilitează amânarea impunerii interdicției pentru Slovacia și Ungaria până în 2024 pentru permiterea tranziției țărilor care depind în prezent în mare măsură de petrolul rusesc.

Potrivit Financial Times, Orbán a trimis recent o scrisoare către președintele Consiliului European, Charles Michel, în care explică că țara sa nu este în măsură să susțină sancțiuni fără informații mai specifice despre domeniul de aplicare al finanțării UE disponibile care ar putea ajuta cu adevărat Budapesta să se îndepărteze de importurile de petrol rusesc.

Liderul ungar a subliniat că discutarea pachetului de sancțiuni la nivelul conducerii UE fără a se ajunge mai întâi la un consens între statele membre ar avea un efect opus celui dorit.

Orbán s-a opus până acum propunerilor pe baza faptului că consumatorii maghiari ar fi afectați negativ, argumentând că maghiarii obișnuiți nu ar trebui obligați să plătească pentru costul războiului, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel