Premierul Kishida, turneu european. Japonia va organiza un summit al celor mai mari puteri economice pentru a ajuta Ucraina
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Premierul Fumio Kishida, s-a întâlnit cu premierul Italiei, Georgia Meloni, în cadrul turneului pe care îl întreprinde, începând de luni, în Europa, la scurt timp după ce Japonia a prezentat planurile celei mai mari consolidări a forțelor sale militare, după război.

 Premierul italian Georgia Meloni şi omologul său japonez Fumio Kishida au convenit marţi să întărească relaţiile în mai multe domenii, între care economie, comerţ şi securitate, relatează Reuters.

'Am convenit să ridicăm relaţiile noastre la nivelul unui parteneriat strategic', a spus şefa executivului italian, în urma întâlnirii cu premierul japonez, la Roma. Acest parteneriat va presupune un mecanism de consultări bilaterale în probleme de politică externă şi apărare referitoare la 'toate ariile globale şi regionale de interes reciproc', a adăugat Meloni.

Între domeniile în care Italia şi Japonia îşi vor întări cooperarea, Fumio Kishida a menţionat la rândul său diplomaţia, investiţiile, transportul feroviar şi cinematografia.

Liderul nipon a început luni, în Franţa, un turneu în principalele ţări occidentale partenere, la scurt timp după ce guvernul nipon a prezentat planurile celei mai mari consolidări a forţelor sale militare de după al doilea război mondial.

În mai, Fumio Kishida va găzdui un summit al G-7 (grupul celor mai mari puteri industriale ale lumii), care, potrivit premierului japonez, va reitera angajamentului grupului de a ajuta Ucraina în eforturile sale de a respinge invazia Rusiei şi care va aborda de asemenea problema securităţii în regiunea Indo-Pacific, în contextul eforturilor Japoniei de a contracara ascensiunea puterii chineze.

Luna trecută, Japonia, Italia şi Marea Britanie au anunţat Programul global de luptă aeriană, ce vizează construirea până în 2035 a unui avion de luptă modern, în care vor fi combinate programele britanic Tempest şi japonez F-X. Fumio Kishida şi-a exprimat speranţa ca acest acord să stimuleze cooperarea industrială dintre Italia şi Japonia şi să 'aşeze fundaţia pentru o cooperare bilaterală pe termen mediu şi lung între cele două ţări în chestiuni de securitate'.

După Franţa şi Italia, premierul nipon se va deplasa în Marea Britanie, Canada şi SUA, în vederea pregătirii summitului G-7 din mai de la Hiroshima.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel