Premierul irlandez: Nu vrem război comercial UK-UE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit
Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit
Un război comercial între Regatul Unit și UE ar fi „șocant” și „inutil”, a spus premierul irlandez Michael Martin.

El a cerut guvernului Marii Britanii ”să negocieze” modificări ale acordurilor comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord. Taoiseach a declarat pentru BBC că Irlanda și Uniunea Europeană ”nu vor un război comercial” cu Regatul Unit.

Guvernul a anunțat săptămâna trecută planuri de a anula părți cheie ale acordului Brexit în câteva săptămâni. Guvernul lui Boris Johnson a convenit asupra acordului comercial cu UE în 2019, după ce Marea Britanie a votat pentru părăsirea blocului.

În cazul în care Regatul Unit abandonează unilateral elementele convenite ale acordului care creează bariere în comerțul cu bunuri între Marea Britanie și Irlanda de Nord, UE are puterea de a suspenda părți din întregul acord comercial post-Brexit.

Când a fost întrebat la Forumul Economic Mondial de la Davos dacă UE elaborează planuri de aplicare a tarifelor la exporturile din Regatul Unit sensibile din punct de vedere politic, premierul irlandez a refuzat să „intre în detalii despre ceva de genul acesta, pentru că sperăm că acesta este ceva ce nu se va întâmpla niciodată”.

„Asta este singura amenințare aici. Și asta s-a întâmplat”

Întrebat de ce în acest moment de creștere a inflației UE se gândește la o astfel de mișcare, premierul irlandez a spus că doar Marea Britanie amenință.

„Singura mișcare unilaterală care a fost făcută aici a fost guvernul Regatului Unit, care a amenințat că va rupe un acord internațional semnat cu Uniunea Europeană”, a spus el. 

Multinaționalele sunt îngrijorate 

La Forumul Economic Mondial, unele dintre cele mai mari companii multinaționale din lume au declarat pentru BBC că sunt deja în căutarea de asigurări cu privire la posibilitatea unui război comercial între Regatul Unit și UE.

La începutul acestei săptămâni, premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că „doar Putin” ar fi mulțumit de un dezacord între UE și Regatul Unit în acest moment, adăugând că încearcă să „calmeze situația”.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a fost marți în Irlanda de Nord, subliniind că prioritatea ei este un acord negociat. Cu toate acestea, ea a subliniat planurile de a depune o legislație care ar trece peste părți cheie ale acordului Brexit cu Irlanda de Nord în câteva săptămâni.

UE avertizează Marea Britanie să nu schimbe acordul comercial cu Irlanda de Nord

UE a avertizat că va implementa o serie întreagă de măsuri dacă Regatul Unit va face propriile modificări la un acord comercial pentru Irlanda de Nord.

Guvernul Regatului Unit dorește acum schimbări, pentru a facilita comerțul cu Irlanda de Nord, unde acordul a provocat o dispută politică.

Comisia UE spune că se opune „acțiunilor unilaterale care contrazic un acord internațional”.

Vicepreședintele Comisiei, Maros Sefcovic, a avertizat că, dacă guvernul Regatului Unit va continua cu o lege care modifică protocolul, „UE va trebui să răspundă cu toate măsurile pe care le are la dispoziție”. „Obiectivul nostru general este să găsim soluții comune în cadrul Protocolului”, a subliniat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel