Premierul Ciucă a lansat invitaţia ca o nouă şedinţă de Guvern comună cu Spania să aibă loc în 2023 în România
Prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a lansat oficial invitaţia, miercuri, omologului său spaniol, Pedro Sanchez, ca anul viitor să aibă loc la Bucureşti sau în altă localitate din ţară o nouă reuniune de Guvern comună România - Spania.
'Având în vedere toate cele discutate şi angajamentele asumate, reiterez, domnule preşedinte, invitaţia ca următorul summit să aibă loc la Bucureşti sau oriunde în România, de ce nu, sunt locuri în România, sunt localităţi în România unde putem să desfăşurăm astfel de activităţi, dacă ne daţi voie să folosim modelul dumneavoastră, şi sper ca anul viitor să putem să ne bucurăm de aceeaşi colaborare fructuoasă şi să desfăşurăm o activitate similară în România. Vă mulţumesc încă o dată şi aştept să ne revedem cât de curând posibil', a afirmat Ciucă, în conferinţă de presă comună cu omologul său spaniol, la finalul primei şedinţe comune a Guvernelor de la Bucureşti şi Madrid, desfăşurată la Castellon de la Plana.
Şeful Executivului de la Bucureşti a subliniat importanţa continuării demersurilor începute prin semnarea unor memorandumuri de înţelegere în mai multe domenii.
'Este, de asemenea, foarte important să subliniem că au fost semnate aceste memorandumuri, am putut să avem discuţii în şedinţa plenară. Fiecare dintre miniştrii prezenţi au subliniat liniile de efort, liniile de acţiune pe care vor continua să lucreze. Am subliniat, de asemenea, că vor avea loc follow-up-uri în perioada imediat următoare, invitând la Bucureşti pe doamna ministru a Apărării, pe domnul ministru de Interne, rugând, de asemenea, să avem o întâlnire la Madrid prin prezenţa ministrului Digitalizării din România şi, desigur, ulterior, toate aceste chestiuni să se concretizeze în activităţi practice, inclusiv la nivelul Ministerului Muncii, cu doamna vicepreşedinte, la nivelul Ministerului Dezvoltării. Sunt chestiuni de bună practică, de la care noi avem ce învăţa şi, aşa cum am spus şi în şedinţa plenară, îmi doresc foarte mult ca şi la nivelul Ministerului Sănătăţii să existe o colaborare foarte bună, ţinând cont de modelul de sistem de asigurare medicală pe care Spania îl are şi de la care noi avem de învăţat', a menţionat Nicolae Ciucă.
La finalul reuniunii desfăşurate la Castellon de la Plana au fost semnate mai multe memorandumuri de înţelegere. Ministrul român al Muncii, Marius Budăi, şi ministrul spaniol al Muncii şi economiei sociale, Yolanda Díaz Perez, au semnat un memorandum de înţelegere între cele două ministere. Şi şefii diplomaţiilor din cele două ţări, Bogdan Aurescu şi Jose Manuel Albares, au semnat un Memorandum de înţelegere între Ministerele Afacerilor Externe din România şi Spania. Cei doi miniştrii au parafat şi un Memorandum de înţelegere între Institutul Diplomatic Român şi Şcoala Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, UE şi Cooperării spaniol.
Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, şi ministrul spaniol al Agriculturii, pescuitului şi alimentaţiei, Luis Planas Puchades, au semnat un Memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul agriculturii.
Un alt memorandum de înţelegere a fost semnat de miniştrii Sănătăţii din România şi Spania, Alexandru Rafila şi Carolina Darias San Sebastian. A mai fost semnat un memorandum de înţelegere între România şi Spania în domeniul culturii şi un altul între Ministerele de Interne pe linia cooperării în situaţii de urgenţă şi în domeniul protecţiei civile.
Sanchez: Guvernele Spaniei şi României îşi propun să înceapă să lucreze pentru obţinerea dublei cetăţenii
Guvernele Spaniei şi României îşi propun să înceapă să lucreze în vederea obţinerii dublei cetăţenii şi acesta este 'un mesaj politic extraordinar, extrem de important', a declarat, miercuri, şeful Executivului de la Madrid, Pedro Sanchez.
Sanchez a menţionat, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Nicolae Ciucă, că în Europa doar Franţa şi Portugalia au acorduri privind dubla cetăţenie cu Spania.
'Vreau să subliniez faptul că atunci când se va întâmpla acest lucru şi sigur se va întâmpla, România va fi a treia ţară din Europa cu care avem acest tip de alianţă şi acest tip de recunoaştere. Cred că este foarte important să lăsăm ministerele să lucreze în această direcţie. Se va forma un grup de lucru cu Ministerele Afacerilor Externe şi Afacerilor Interne şi după aceea vom dezvolta această idee. Dar cred că mesajul pe care îl transmitem, de recunoaştere şi angajament, cel puţin din partea Guvernului Spaniei, de recunoaştere a contribuţiei comunităţii româneşti în ţara noastră, cred că acest mesaj este extraordinar şi vreau să le mulţumesc românilor şi româncelor care locuiesc printre noi şi evident acest lucru are legătură şi cu angajamentul nostru, dar şi cu angajamentul premierului român ca acesta să fie începutul unei relaţii pozitive pentru ambele ţări', a arătat premierul spaniol, potrivit traducerii oficiale.
La rândul său, premierul Ciucă a apreciat că acest demers este o 'recunoaştere a valorii pe care comunitatea română o aduce în Spania'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News