Premierul Canadei Justin Trudeau lansează o anchetă privind interferenţa Chinei în ultimele două alegeri federale
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat luni un pachet de măsuri, inclusiv numirea unui raportor special independent, pentru a face lumină asupra acuzaţiilor de ingerinţă chineză în ultimele două alegeri federale, informează AFP. 

Acest raportor, care va fi numit în următoarele zile, va avea sarcina de a 'formula recomandări de specialitate privind protejarea democraţiei noastre', a declarat Justin Trudeau, adăugând că a desemnat şi două comisii care să investigheze ingerinţele străine.

Anunţul survine după mai multe zile în care partidele de opoziţie au cerut o anchetă publică independentă în această problemă. Una dintre primele sarcini ale raportorului special va fi să consilieze guvernul cu privire la următorii paşi de urmat, inclusiv o posibilă anchetă publică. 'Fie că este vorba de o investigaţie sau de un control judiciar, vom respecta recomandarea sa', a spus premierul Trudeau, calificând încercările de de imixtiune drept 'deranjante' şi 'grave'.

Totodată, premierul canadian i-a însărcinat pe deputaţii şi senatorii din Comisia pentru Securitate Naţională şi Informaţii să lanseze o nouă anchetă de specialitate privind ingerinţa străină în alegeri. Comisia a prezentat deja un raport pe această temă în 2019, cerând guvernului să facă mai mult.

Pe de altă parte, organismul care supraveghează serviciile de informaţii din Canada a fost chemat să examineze modul în care agenţiile de securitate naţională au gestionat ameninţarea amestecului străin în alegeri. 'Orice atac sau tentativă de atac la asupra democraţiei noastre este inacceptabilă', a spus Justin Trudeau, menţionând că 'guvernul chinez şi alte regimuri precum Iranul şi Rusia au încercat să se amestece nu doar în democraţia noastră, ci şi în ţara noastră în general'.'Această problemă nu este nouă', a adăugat el.

În ultimele săptămâni, o serie de articole din presa canadiană, bazate pe scurgeri de informaţii, au detaliat presupuse încercări ale Beijingului de a interveni în ultimele două alegeri federale. Este vorba, în special, de finanţări secrete sau de implicare în campania anumitor candidaţi în timpul alegerilor federale din 2019 şi 2021. Aceste acuzaţii au fost denunţate categoric de către autorităţile chineze, care le-au calificat drept 'defăimătoare'.

Săptămâna trecută, un raport independent a recunoscut că au existat încercări de a interveni, dar că acestea nu au afectat rezultatul alegerilor. Tot luni, poliţia federală a anunţat că a deschis o investigaţie asupra modului în care aceste informaţii au fost divulgate presei canadiene, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel