Premierul Canadei acuză Rusia de crime de război, după descoperirea gropilor comune din Ucraina
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Premierul Justin Trudeau indică spre gropile comune din Ucraina când acuză Rusia de crime de război.

Premierul canadian Justin Trudeau afirmă că gropile comune descoperite în Ucraina sunt dovezi ale crimelor de război ale Rusiei şi că este nevoie ca aceasta să fie trasă pe deplin la răspundere pentru acţiunile sale, relatează Reuters.

Trudeau, care se află la Londra pentru funeraliile de luni ale reginei Elisabeta a II-a, a declarat duminică presei că s-a întâlnit cu premierul britanic Liz Truss şi că invazia rusă din Ucraina a fost unul dintre subiectele principale de pe agenda de discuţii.

"Evident, Marea Britanie şi Canada au fost două dintre ţările care au sprijinit puternic Ucraina şi au luat măsuri împotriva acţiunilor ilegale ale Rusiei", a afirmat Trudeau.

Crime absolut inacceptabile

Aceste acţiuni "includ într-o măsură tot mai mare şi tot mai clar crime de război, crime absolut inacceptabile, fie că ne gândim la ce am descoperit la Bucea, fie că este vorba de descoperirea gropilor comune din teritoriile recucerite de Ucraina", a spus el.

Autorităţile ucrainene au transmis că au descoperit 440 de cadavre în pădurile din apropiere de Izium, oraş din nord-estul ţării recucerit de forţele ucrainene. Ele au precizat că majoritatea morţilor erau civili şi că nu au fost stabilite deocamdată cauzele deceselor.

Kremlinul, fără reacție

Kremlinul nu a comentat descoperirea gropilor comune, dar Moscova a negat în mod repetat că a atacat civili în mod deliberat sau că a comis atrocităţi.

"Trebuie să există o investigaţie corespunzătoare şi transparenţă, iar Vladimir Putin, susţinătorii săi şi armata rusă trebuie traşi la răspundere pentru atrocităţile pe care le-au comis şi le comit în continuare în Ucraina", a spus Trudeau.

El a mai afirmat că ţara sa a sprijinit ferm Ucraina şi va continua să ofere ajutor.

Premieră în Canada. Justin Trudeau a numit o judecătoare indigenă la Curtea Supremă

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a numit-o  pe judecătoarea indigenă Michelle O'Bonsawin în Curtea supremă a ţării, în august, o premieră în această ţară care este în fază de reconciliere cu populaţiile sale indigene, relatează AFP. Membră a tribului Odanak, în Quebec, Michelle O'Bonsawin este de asemenea "perfect bilingvă" în franceză şi în engleză.

"Sunt fericit să anunţ nominalizarea judecătoarei Michelle O'Bonsawin la Curtea supremă a Canadei, o instanţă recunoscută în lumea întreagă pentru soliditatea, excelenţa şi independenţa sa", a declarat prim-ministrul Trudeau într-un comunicat. Judecătoare la Curtea superioară din Ontario din 2017, Michelle O'Bonsawin s-a specializat de-a lungul carierei ei în numeroase domenii, precum sănătatea mintală şi drepturile persoanei.

O procedură consultativă urmează să aibă loc până la sfârşitul lui august în faţa Parlamentului, înainte ca ea să-şi preia atribuţiile.

Numirea lui Michelle O'Bonsawin este a doua consecutivă care marchează istoria Curţii supreme. Anul trecut, Mahmud Jamal a devenit prima persoană de culoare numită în Curtea supremă, scrie Agerpres.

Canada va interzice importul de arme de mână

Guvernul canadian a anunţat  că va interzice importul de arme de mână pentru a încerca să limiteze violenţa provocată de arme de foc în ţară, relatează AFP. 

'Sunt mândru să anunţ că guvernul nostru a decis să interzică importul de arme de mână', a anunţat Marco Mendicino, ministru al securităţii publice, în cadrul unui briefing de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel