Premierul britanic Starmer refuză să îi ofere sprijin direct Kamalei Harris în cursa din SUA
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul Marii Britanii, Keir Starmer, a făcut declarații cu privire la alegerile prezidențiale din SUA.

Guvernul laburist al Marii Britanii va colabora cu oricine va câștiga cursa americană pentru Casa Albă, a declarat luni premierul britanic Keir Starmer.

În deschiderea expoziției Farnborough International Airshow, la începutul celei de-a treia săptămâni a mandatului său de prim-ministru, Starmer a refuzat să ofere sprijin direct vicepreședintelui american Kamala Harris, după ce aceasta a declarat duminică că va candida pentru a-i succeda președintelui Joe Biden.

„Evident, în primul rând, este de competența Partidului Democrat să decidă pe cine vrea să propună. Cetățenii americani trebuie apoi să decidă cine vor să fie președintele lor”, a declarat premierul Starmer.

„Abordarea mea va fi aceea de a respecta acest proces decizional și de a fi clar că vom colabora cu oricine va fi ales de poporul american”, a mai spus Starmer.

Retragerea președintelui Biden

În observațiile sale, Starmer l-a lăudat pe Biden pentru că a pus apărarea în centrul mandatului său la Casa Albă, adăugând că „trăim într-o lume periculoasă, volatilă și tot mai nesigură”.

„Respect decizia pe care a luat-o acum”, a declarat Starmer cu privire la anunțul lui Biden cu privire la faptul că nu va mai candida și că a susținut-o pe Kamala Harris pentru a fi candidatul democrat. „Nu este o decizie ușoară, dar este o decizie la care ar fi ajuns ținând cont de interesele poporului american”, a declarat premierul britanic.

Spectacolul de la Farnborough începe la doar câteva zile după ce Starmer a comandat o revizuire strategică a cheltuielilor de apărare, care urmează să fie prezentată anul viitor.

În mijlocul rapoartelor conform cărora programul de avioane de luptă GCAP cu Italia și Japonia, numit Tempest în Marea Britanie, ar putea fi abandonat, Starmer a declarat că proiectul este „important”. El a adăugat că o reuniune ministerială va avea loc săptămâna aceasta pentru a discuta despre program, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel