Premierul Boc: Guvernul urmează să adopte săptămâna viitoare taxa clawback
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Guvernul urmează să adopte, săptămâna viitoare, forma finală a reglementărilor privind taxa clawback aplicată producătorilor de medicamente, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

El a precizat că Executivul a discutat, în şedinţa de marţi, proiectul de act normativ propus de Ministerul Sănătăţii în acest sens, dar celelalte ministere au mai cerut timp pentru avizare, informează Agerpres.

"Ministerul s-a achitat de obligaţia de a veni în Guvern (cu proiectul - n.r.)", a precizat Boc.

Cele două taxe - clawback şi payback - vor intra în vigoare la începutul lunii septembrie, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli.

"Taxele clawback şi payback sunt complementare. Dacă nu intră în vigoare de la 1 septembrie, vor intra în vigoare în primele zile ale acestei luni", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, taxa clawback are efect reglator pentru a nu fi depăşite anumite limite şi de limitare a consumului de medicamente în timp ce taxa payback e aducătoare de venituri, pacientul netrebuind să plătească, ci doar producătorul.

Ladislau Ritli a afirmat că producătorii de medicamente ar putea fi plătiţi prin taxa payback în funcţie de 5-15%, iar prin taxa clawback, numai dacă se depăşeşte o anumită limită, aceasta urmând a fi "diferenţiată".

Citeşte şi:

Investiţiile străine în România – descurajate de noua taxă clawback

Prima misiune pentru Ritli: taxa care îi pune în cap pe producătorii de medicamente

Cum erau românii să rămână fără medicamente străine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel