Premierul armean avertizează că un nou război va izbucni în această săptămână
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Războiul ar putea izbucni săptămâna aceasta într-o altă regiune cu interese rusești semnificative, potrivit premierului Armeniei.    

Nikol Pashinyan a afirmat că Azerbaidjanul va declanșa din nou un război dacă nu va face un compromis în ceea ce privește returnarea unor teritorii strategice controlate de Armenia de la începutul anilor 1990.

Potrivit agenției de știri TASS, Pashinyan le-a spus rezidenților dintr-o zonă de frontieră: "Acum putem pleca de aici, să mergem și să le spunem [Azerbaidjanului] că nu, nu vom face nimic. Acest lucru înseamnă că la sfârșitul săptămânii va începe un război"."

Pashinyan a semnalat în mod repetat în ultimele săptămâni că este dispus să returneze satele Azerbaidjanului, care sunt importante deoarece controlează un drum principal către granița cu Georgia.

Oficialii azeri au declarat că returnarea terenurilor sale este o condiție prealabilă necesară pentru un acord de pace care să pună capăt celor trei decenii de conflict din regiunea Nagorno-Karabah, pe care Azerbaidjanul a recucerit-o printr-o ofensivă în septembrie anul trecut.

Atât Armenia, cât și Azerbaidjanul ocupă teritorii recunoscute la nivel internațional ca făcând parte din cealaltă țară

Cele două părți au declarat că doresc să semneze un tratat de pace oficial, dar discuțiile s-au împotmolit în probleme precum demarcarea frontierei de 1.000 km, care este închisă și puternic militarizată.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află astăzi în Armenia, după ce a vizitat deja Georgia și Azerbaidjanul, alte două țări vecine aflate la sud de Rusia.

Ilham Aliyev, președintele azer, a declarat duminică că țara sa este "mai aproape ca niciodată" de o pace cu Armenia, în declarații făcute după ce a discutat cu Stoltenberg.

Atât Armenia, cât și Azerbaidjanul ocupă teritorii recunoscute la nivel internațional ca făcând parte din cealaltă țară.

Armenia, văzută în mod tradițional ca un aliat al Rusiei, a încercat din ce în ce mai mult să construiască legături cu Occidentul din 2018, când Pashinyan a ajuns la putere.

Relațiile dintre Moscova și Erevan au devenit din ce în ce mai tensionate, Armenia refuzând să susțină invazia Ucrainei și discutând în mod deschis despre posibilitatea de a adera la UE, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel