Data publicării:

Cum arată aparatul care detectează riscul apariției cariilor dentare

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Un test simplu care poate fi efectuat într-un singur minut într-un cabinet stomatologic și care detectează cât de mare este riscul unei persoane de a dezvolta carii dentare poate fi făcut acum și în România.

[caption id="attachment_419005" align="alignleft" width="310"] Dr. Marinela Banică, Medic Specialist Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială. Asistent Universitar UMF Carol Davila București[/caption]

Deoarece este mult mai bine să previi decât să tratezi, clinica OrthoExclusiv, specializată în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială, introduce pentru prima dată filozofia CAMBRIA (Caries Management by Risk Asseement/Managementul Cariilor și Evaluarea Riscului Carios). Aceasta reprezintă o noua abordare pentru prevenirea și tratamentul cariilor dentare incipiente prin tratarea cauzelor înaintea apariției cavităților carioase în țesutul dentar.

De aceea este foarte important să se identifice riscul carios al pacientului (mic, moderat, mare sau extrem), pentru a se implementa planul terapeutic sau preventiv.

Filozofia CAMBRA funcționează după principii conform cărora abordarea fiecărui pacient se face în mod unic pentru evaluarea indicatorilor individuali ai bolii, factoriilor de risc și factorilor protectivi care determină boala carioasă, indiferent dacă ea este prezentă sau viitoare. Asociația Dentară Americană are două forme de determinare a riscului: mic, mediu și înalt , una pentru pacienții între 1 și 6 ani și una pentru pacienții mai mari de 6 ani. Reevaluarea pacientilor cu risc se recomandă să se faca la un interval între 3 și 12 luni de la evaluarea inițiala, intervalul de timp fiind diferit în funcție de nivelul de risc al pacientului.

Testul bacterian 

Testul bacterian care folosește Adenosin Trifofosfat ATP bioluminescenta pentru identificarea încărcării bacteriene va indica dacă există sau nu un risc mărit de apariție a cariilor, acesta fiind corelat cu prezența streptococilor mutans  cu valori mai mari de 1,500-9,995.

Astfel, știința demonstrează că, cheia tratamentului  cariilor dentare și, în principal, prevenția  lor sunt legate de modificarea și corectarea complexului biofilmului dentar și transformarea factorilor orali  într-un mediu favorabil și sănătos, care se realizează, în primul rând prin descreșterea factorilor de risc și creșterea factorilor protectivi.

De cine sunt reprezentați factori protectivi

- saliva normală cantitativ și calitativ

- substanțe antimicrobiene și antibacteriene

- sigilările dentare

- obiceiuri și un stil de viață sănătos.

Cariile dentare sunt cea mai cunoscuta afectiune orala in stomatologie in ciuda progreselor obtinute in stiinta si continua sa fie una din cele mai ingijoratoare probleme de sanatate in lume.

Leziunile carioase la dintii temporari la copii intre 2 si 5 ani au crescut mult in ultimii ani. Studiile arata ca 40% dintre copii cu varste cuprinse intere 2 si 11 ani au avut leziuni carioase in dentitia temporara si 20% dintre ei au avut leziuni carioase in dentitia permanenta. Aproximativ 60% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani au avut carii iar 90% dintre persoanele de varsta adulta au avut carii la dintii permanenti.

Pana la ora actuala dentistii au abordat strategii de tratament chirurgico-restaurative care duc in final la retratamente care maresc din ce in ce mai mult cavitatea initiala si sunt din ce in ce mai invazive. S-a estimat ca aproximativ 70% din tratamentele restaurative efectuate anterior la diferiti dinti au fost de fapt retratemente ale leziunilor carioase care au avut carii secundare sau recidive. Aceasta demonstreaza ca simpla reparare sau resturare a unei leziuni carioase nu inseamna tratarea afectiunii dentare deoarece factorii de risc carios reprezinta cauzele iar acestea nu au fost rezolvate adecvat.

Stiinta demonstreaza ca, cheia tratamentului cariilor dentare si preventia lor sunt legate de modificarea si corectarea complexului biofilmului dentar si transformarea factorilor orali intr-un mediu favorabil si sanatos . Aceasta se realizeaza prin descresterea factorilor de risc carios, si cresterea factorilor protectivi.

TESTUL BACTERIAN

La ora actuala exista disponibil un test simplu care se efectueaza in cabinet in doar un minut si care foloseste Adenosin Trifofosfat ATP bioluminescenta pentru identificarea inarcarii bacteriene. Testul recolteaza de pe suprafata dintilor o mostra si va indica daca exista sau nu un risc marit acesta fiind corelat cu prezenta streptococilor mutans cu valori mai mari de 1,500-9,995.

Un nivel mediu sau mare de SM si LB este considerat un factor de risc . Studiile au aratat ca exista o corelatie intre nivelul de MS din biofilm si nivelul SM din saliva. Daca saliva contine un nivel mare de bacterii si biofilmul contine un nivel marit de bacterii.

SM si LB daca sunt prezenti in numar mic in cavitatea bucala nu cauzeaza neaparat boala dentara. Imbolnavirea va rezulta numai daca se schimba balanta homeostatica a florei saprofite si mediul bucal cum ar fi un PH care sa favorizeze dezvoltarea bacteriilor patogene. Pentru smalt se considera critic un PH de 5-5,5 pentru ca smaltul sa poata fi dizolvat in schimb pentru dentina si cement un PH de 6,5-6 .

FACTORII PROTECTIVI

Factorii protectivi sunt reprezentati de:

- saliva normala ca si cantitate si calitate

- substante antimicrobiene si antibacteriene

- sigilarile dentare

- obiceiuri si un stil de viata sanatos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel