Data publicării:

Premieră mondială. Celule stem injectate în creierul pacienților cu boala Parkinson

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp
creier
creier

Un tratament cu celule stem pentru boala Parkinson va fi testat în Japonia, în premieră mondială, au anunțat cercetătorii niponi. 

Acesta este primul studiu la om pentru tratamentul bolii Parkinson cu ajutorul celulelor stem pluripotente. 

O echipă de cercetare de la Universitatea din Kyoto prevede injectarea în creierul unor pacienți cu Parkinson a cinci milioane de celule stem pluripotente, capabile să se transforme în orice tip de celulă, precizează un comunicat de presă. 

Celulele stem provin de la donatori sănătoși și se vor dezvolta în neuroni producători de dopamină, un neurotransmițător care intervine în controlul motricității. 

Boala Parkinson se caracterizează prin distrugerea neuronilor care sintetizează dopamină, ceea ce se traduce prin apariția simptomelor specifice, cum ar fi tremurăturile, rigiditatea membrelor și lentoarea în mișcări. 

Boala Parkinson afectează peste 10 milioane de persoane la nivel mondial, potrivit Parkinson's Disease Foundation. 

Tratamentele actuale disponibile reduc simptomele, dar nu reușesc să vindece boala. Noile cercetări au ca obiectiv remiterea bolii. 

În studiul clinic din Japonia, care debutează miercuri, 1 august 2018, sunt înscriși 7 pacienți cu vârste între 50 și 69 de ani. Cercetătorii vor monitoriza starea pacienților timp de 2 ani. 

Rezultate încurajatoare pe maimuțe

Studiul este urmarea unui test realizat pe maimuțe cărora li s-au injectat celule stem umane. Tratamentul le-a permis primatelor suferind de o formă de Parkinson să își îmbunătățească mișcările, potrivit rezultatelor publicate în august 2017 în revista Nature. Celulele stem injectate în creierul maimuțelor au fost monitorizate 2 ani, fără apariția unor tumori. 

Celulele stem pluripotente sunt celule adulte prelevate și apoi transformate prin manipulări genetice în celule embrionare. Astfel li se redă capacitatea de a deveni orice tip de celulă, în funcție de zona corpului în care sunt implantate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel