Premieră în România cu energia nucleară. Luptă totală cu schimbările climatice
William Magwood, directorul Agenției de Energie Nucleară, este prezent în România și ia parte la o serie de dezbateri privind dezvoltarea tehnologiilor în vederea luptei cu schimbările climatice.
„Ne aflăm într-un moment unic al istoriei. Pentru prima dată, după mulți ani, energia nucleară este înapoi în prim-planul discuțiilor despre energie din lumea întreagă, dar mai ales aici, în Europa. Multe țări din Europa proiectează centrale nucleare pentru prima dată în această generație. Cu toate acestea, avem responsabilitatea de a rezolva problema deșeurilor nucleare. Deșeurile nucleare nu sunt aceste materiale fără control, periculoase, așa cum cred oamenii. Acestea sunt, desigur, foarte radioactive și trebuie izolate de mediul înconjurător, de public, dar noi știm cum să facem asta și am făcut-o deja în jurul lumii. Scopul workshop-urilor de genul acesta este tocmai acela de a oferi din experiența și cunoștințele noastre despre gestionarea cu succes a deșeurile nucleare.
Avem cunoștințe de împărtășit în acest domeniu. Aici sunt oameni din mai multe colțuri ale lumii aici care vor discuta atât aspectul acesta, cât și modul în care este bine ca publicului să-i fie comunicate aceste probleme importante. Trebuie să avem succes, pentru că, așa cum știți, ne confruntăm cu o criză climatică, pe care nu vom fi suficient de abili să o rezolvăm câtă vreme energia nucleară nu se va dezvolta în în toată lumea”, a declarat directorul Agenției de Energie Nucleară.
Întrebat care sunt cele mai importante lucruri de avut în vedere, în cadrul gestionării deșeurilor nucleare, William Magwood a declarat:
„Cel mai important lucru este planificarea și asumarea unor pași necesari nu doar pentru a găsi cele mai potrivite spații de depozitare, dar și pentru a comunica publicului care sunt acele locuri. Au fost făcute greșeli în mai multe țări, când au fost identificate spații fără a se lua în considerare cele spuse de oameni, procedură pe care o considerăm nesustenabilă. Cel mai important lucru este să cooperăm într-un mod strâns cu toți cei care au un interes, să le răspundem la întrebări, să avem un dialog, să luăm în considerare alternative. Cel mai important este să ne putem mișca înainte, într-un mod atent și bazat pe dovezile științifice, discutând cu oamenii de rând”.
William Magwood: Nu există o soluție energetică perfectă
Germania și Austria se împotrivesc energiei nucleare și scot din folosință propriile lor centrale. Întrebat cum poate calma fricile oamenilor de rând, William Magwood a declarat:
„Ceea ce vedem în jurul lumii este că oamenii se pun de acord asupra faptului că nu există o soluție energetică perfectă, că orice formă de generare a energiei are părți mai bune și mai rele. Energia regenerabilă este excelentă și poate ajuta în multe zone, dar rămâne o soluție mult mai scumpă decât alte alternative și, totodată, avem generații diferite de tehnologie - nu îți poți baza economia doar pe energie regenerabilă.
Nu toate țările vor adopta aceeași cale de rezolvare. Nu toate țările vor construi centrale nucleare, ceea ce este perfect în regulă. Acestea pot avea alte alternative, de exemplu țările cu relații economice solide pot importa energia din alte părți, uneori chiar de la alte state care o generează tot prin centrale nucleare. Fiecare are libertatea de a face propriile alegeri, dar trăgând linie, analizele arată că nu vom rezolva provocările climatice câtă vreme nu vom răspândi soluțiile de energie nucleară.
Totodată, energia nucleară nu va rezolva (n.r. criza climatică) de la sine. Energia nucleară este parte a unui portofoliu de tehnologii, printre care cea eoliană, solară, geotermală. Acestea vor face o diferență mare în viitor. Dar dacă vrem să învingem în lupta cu această criză climatică, vom avea nevoie de fiecare instrument pe care îl avem la dispoziție, adică și de energia nucleară”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News