PREMIERĂ în Catedrala Notre Dame de Crăciun. Nu s-a întâmplat din 1803
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Incendiu Notre Dame
Incendiu Notre Dame
Pentru prima dată din anul 1803, în catedrala Notre-Dame din Paris nu se va oficia anul acesta liturghia de Crăciun, iar în apropierea monumentului a fost montată o macara gigantică pentru demontarea eşafodajului metalic care îi ameninţă structura, informează AFP.

Această macara va trebui să ducă la îndeplinire, începând cu luna februarie, cea mai delicată operaţiune din tot acest şantier gigantic de reconstrucţie şi anume demontarea bucată cu bucată a celor 10.000 de tuburi metalice - 250 de tone în total - care s-au lipit unele de altele în urma incendiului din 15 aprilie. O operaţiunea care va dura mai multe luni şi care trebuie pregătită din timp având în vedere complexitatea sa.

Eşafodajul deformat, fragilizat, asemenea unui gigantice pânze de păianjen ameninţă stabilitatea boltei şi echilibrul catedralei. Această bijuterie a artei gotice este încă, la şapte luni după incendiu, în stare de urgenţă absolută. Potrivit promisiunii făcute de preşedintele Emmanuel Macron de a finaliza reconstrucţia Notre-Dame în cinci ani, munca nu va fi oprită pe timpul vacanţei de sfârşit de an: chiar dacă unele operaţiuni vor fi sistate, altele vor continua, potrivit generalului Jean-Louis Georgelin, însărcinat cu supervizarea lucrărilor.

Incendiul care a devastat catedrala Notre-Dame a dat naştere unei mobilizări extraordinare în Franţa şi în lume: 922 de milioane de euro în donaţii şi promisiuni de donaţii au fost confirmate, un total de 320.000 de donaţii. Este pentru prima dată în ultimii 216 ani când catedrala, veche de opt secole, va rămâne în tăcere în noaptea de Crăciun: nu va avea loc nicio ceremonie şi nicio procesiune în perimetrul monumentului. Liturghia de Crăciun va fi celebrată la miezul nopţii de rectorul catedralei, monseniorul Patrick Chauvet, în biserica Saint-Germain l'Auxerrois, vis-a-vis de muzeul Luvru, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel