Prefectul ”Mulțumesc”, dialog halucinant la Antena 3: Persoanele în izolare, la cumpărături. Vâlcu și Porumbel, consternați
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Coronavirus
Coronavirus
Dumitru Țipla, prefect de Bihor, a reușit să șocheze, după ce a afirmat că o persoană aflată în izolare poate ieși la cumpărături, "potrivit măsurilor dispuse".  Iată discuțiile purtate, în direct, la tv.

Declarațiile au fost făcute în emisiunea "Ediție Specială", prezentată de Cătălina Porumbel, la Antena 3.

Dumitru Țiplea: În Bihor, avem în izolare 180 de persoane, până la acest moment, şi în cursul zilei de ieri şi azi echipele DSP şi IPJ au făcut verificări la domiciliu. La două adrese, nu s-au găsit persoanele acasă, erau ieşite la cumpărături sau în altă parte. Se fac zilnic verificările telefonic. Am reuşit ieri şi azi să verific fizic 30 de adrese, din care o adresă nu era corectă şi la 2 adrese nu s-au găsit persoanele acasă şi s-a revenit ieri şi au fost găsite, seara, acasă. Au plecat la cumpărături.

Cătălina Porumbel: Acele persoane pot pleca la cumpărături, în condiţiile în care sunt izolate la domiciliu?

Dumitru Țiplea: Cineva trebuie să facă aprovizionarea. Iar în măsurile care s-au dispus o persoană poate să iasă să facă cumpărăturile pentru că oamenii trebuie să trăiască cu ceva, nu?

Cătălina Porumbel: Absolut! Întrebare era dacă pot să iasă pentru că mai există şi celălalt mesaj dat de autorităţi la nivel central că pot ruga un prieten, pe cineva din familie sau chiar autorităţile locale să meargă să facă aceste cumpărături.

Dumitru Țiplea: Înseamnă că aşa stau lucrurile.

Iar discuţiile au continuat:

Val Vâlcu: Domnule prefect, am înţeles că autorităţile le aduc cele necesare pentru subzistenţă. Dacă aţi mai văzut în alte cazuri ca varicela, rujeola să plece omul la cumpărături, să iasă omul de la infecţioase să se ducă... Aici, se face o autoizolare la domiciliu, ca şi cum ar fi o boală infecţioasă. Păi, pleacă omul, se duce la supermarket?

Dumitru Țiplea: Dumneavoastră aţi vorbit cu autorităţile naţionale, ştiţi despre ce este vorba. Vă rog să ţineţi legătura cu dumnealor, să vă spună care este exact procedura.

Cătălina Porumbel: Domnule prefect, staţi puţin. Dumneavoastră faceţi parte din Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Nu ne puteţi dvs să contactăm... Pe cine să contactăm? Pe domnul Vela? Îi rog pe colegi să îl sune. Dumneavoastră trebuie să spuneţi cum aplicaţi acest plan la nivel local.

Dumitru Țiplea: Stimată doamnă, eu v-am spus.

Cătălina Porumbel: Aşa. Ne spuneţi că o persoană poate ieşi la cumpărături, în condiţiile în care este în izolare la domiciliu.

Val Vâlcu: De câte ori poate ieşi?

Dumitru Țiplea: Vă mulţumesc. Aceste au fost informaţiile.

Cătălina Porumbel: Nu ne puteţi închide telefonul. Se uită România la dumneavoastră.

Dumitru Țiplea: Stimată doamnă, nu îmi mai puneţi cuvinte în gură pentru că asta văd că încercaţi să faceţi.

Cătălina Porumbel: Nu am făcut acest lucru!

Dumitru Țiplea: V-am spus ce facem noi în Bihor.

Cătălina Porumbel: Vă rog să vă liniștiți şi să răspundeţi, dacă mai doriţi, la întrebările pe care le au toţi românii. Val Vâlcu a pus o întrebare: de câte ori poate ieşi o persoană, care este în izolare la domiciliu, la cumpărături.

Dumitru Țiplea: Eu v-am răspuns, doamnă.

Discuția a continuat, cu alte explicaţii:

Cătălina Porumbel: Câte adrese mai verificaţi?

Dumitru Țiplea: Până le vom termina pe toate, în următoarele zile.

Cătălina Porumbel: Şi, după aceea, vă reapucaţi.

Dumitru Țiplea: Cu siguranţă, da. Verificăm continuu, cât putem fizic, iar din punct de vedere telefonic se face verificarea zilnic prin medicii de familie, care întocmesc nişte grile pe care le raportează DSP-ului.

Val Vâlcu: Care este scopul acestui efort de verificare, dacă omul poate pleacă la cumpărături? Nu-l găsiţi. Ce sancţiuni riscă? De ce faceţi verificarea? Aveţi nişte oameni care fac asta, în loc să facă alte treburi ale prefecturii.

Dumitru Țiplea: Am spus. Vă mulţumesc.

Dumitru Țiplea a fost numit prefect în 29 noiembrie 2019, de către Guvernul Orban. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel