Prefectul Capitalei a fost invitat la o discuție de Nicușor Dan: Sperăm să elucidăm dacă există zone protejate în București
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, l-a invitat la o discuție pe prefectul Toni Greblă.

Tni Greblaă, prefectul Bucureștiului, anunță că primarul Nicușor Dan l-a invitat la o discuție privitoare la zonele protejate din Capitală.

„În sfârşit, primarul general a trecut la un comportament, la o atitudine mai normală şi anume ne-a invitat mâine la o discuţie, la o analiză, pe mai mulţi responsabili în domeniu, pentru că nu eu sunt singurul care are responsabilităţi în acest domeniu, este vorba şi de ministrul Dezvoltării şi de consilierul de cultură şi culte de la Preşedinţie, este invitat rectorul Universităţii de Arhitectură, preşedintele Ordinului Arhitecţilor şi România, astfel încât sperăm să elucidăm acest aspect: există zone protejate în Bucureşti, cele 86 care se zice că ar fi fost adoptate în anul 2000?“, precizează Toni Greblă Toni Greblă.

Potrivit prefectului, dacă nu există aceste zone protejate, atunci „atacăm în instanţă când ne convine, când nu ne convine un PUZ, unele sunt bune din punctul de vedere al primarului, altele nu sunt bune”.

„O astfel de atitudine discreţionară nu face bine, dacă ele există şi au fost adoptate de CGMB, până vor fi adoptate altele în locul lor ele rămân în vigoare. Dar, cel care le-a redescoperit acum este primarul general, care în toamna acestui an, prin octombrie, a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice legalitatea adoptării PUZ-ului din Bulevardul Primăverii nr 1, având dubii că acesta a fost adoptat legal.

În verificări, Inspectoratul a cerut Primăriei documentele originale, planşele desenate, scrise, şi regulamentul de aprobare, adoptate în şedinţa în anul 2000 sau care ar fi trebuit să fie adoptate în şedinţa din decembrie 2000 a Consiliului Municipal. Sper surpriza tuturor, primăria municipiului a comunicat că acele documente nu se găsesc în arhiva instituţiei şi de aici a început suspiciunea că ele nu ar exista.

O să vedem miercuri ce documente prezintă primarul general şi cu asta se încheie. Nu am un scop în sine să atac de dragul de a ataca nişte acte administrative. Nu mi-ar fi trecut prin cap să verific legalitatea adoptării unor acte în anul 2000, deci acum 23 de ani, dacă primarul general însuşi nu ar fi solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice legalitatea adoptării acelui PUZ, acel PUZ probabil făcând probabil parte din categoria PUZ-urilor care nu îi plac domnului primar general, pentru că există alte PUZ-uri care îi plac”, a mai spus prefectul.

Toni Grebla a fost întrebat dacă în Consiliul General s-ar fi putut adopta hotărârile în lipsa documentaţiilor de urbanism.

„Când am auzit şi eu, am crezut că nu poate fi posibil însă primăria ne-a răspuns că nu se găsesc acele documente în arhiva Primăriei şi atunci trebuie elucidat acest aspect. Nici eu nu am crezut posibil, dar aparenţa ne duce cu gândul că ceva s-a întâmplat în anul 2000 şi că nu e tocmai foarte curat acest subiect”, a completat prefectul.

În plus, prefectul poate sesiza organele penale dacă are suspiciunea că s-a produs o infracțiune.

„Deocamdată nu ştiu pe ce să sesizez deoarece primarul general refuză fie să ne arate acele documente să le examinăm şi atunci totul este în regulă, fie să ne spună, nu există şi au apărut prin primărie nu se ştie prin ce împrejurări. Dar până când nu vom elucida acest aspect, nu pot să iau o decizie, nici într-un fel nici în altul”, a completat prefectul, conform News.ro.

Ce spune Nicușor Dan 

Anterior, Nicușor Dan a susținut că Toni Greblă urmează să atace în instanță reglementarea de urbanism a zonei istorice din București.

„Prefectul municipiului Bucureşti intenţionează ca mâine, 6 februarie, să atace în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a municipiului Bucureşti. Asta înseamnă, pe scurt, liber la blocuri între case în întreaga zonă istorică a municipiului Bucureşti. (...) Conform legii, dacă prefectul atacă orice act administrativ, el este suspendat pe durata pe care litigiul se desfăşoară. Asta înseamnă că, timp de un an sau doi din momentul în care această acţiune este iniţiată, nu vom mai avea reglementare de urbanism pe zona istorică a municipiului Bucureşti” a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, Nicuşor Dan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel