Predoiu, după anumite nereguli de la alegeri: Poate sunt locuri în lume unde se întâmplă așa... nu știu dacă e în regulă / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / George Calin
Foto: Inquam Photos / George Calin
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit despre rolul MAI în procesul de vot în paza secțiilor de votare și a mașinilor care transportă sacii cu buletine de vot către birourile electorale teritoriale.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a explicat, în cadrul unui interviu exclusiv la DC News, care este rolul structurilor MAI în procesul electoral din România.

„Procesul electoral presupune 2 tipuri de activități. Unele sunt intrinseci exprimării votului și altele extrinseci, care țin de ordinea publică și siguranța cetățenilor în acest proces electoral. MAI are cu preponderență sarcini în cea de-a doua categorie, care ține de ordinea publică, siguranța cetățeanului și buna desfășurare a procesului electoral în afara secțiilor de vot.

Există o componentă a MAI, respectiv, prefecturile, care au o serie de atribuții ce țin de procesul electoral propriu-zis, dar care sunt înainte de exprimare dreptului la vot. Înainte de vot, prefecturile colectează materiale electorale, buletine de vot de la AEP și le distribuie către primării și birourile electorale. După ce aceste materiale ajung acolo, prefecturile nu mai au niciun fel de amestec. Ulterior, pe durata exprimării votului, jandarmeria și Poliția au atribuții ce țin de ordine publică, atribuții extrinseci procesului de exprimare a procesului de vot, de numărare a votului, de întocmire a proceselor verbale, de împachetare, veghere șamd. Aceste atribuții țin de primării, deci de autorități locale și de birourile electorale“, a spus Cătălin Predoiu.

CITEȘTE ȘI         -        EXCLUSIV  Prietenul României de la Budapesta. Cătălin Predoiu: Și-a asumat o prioritate față de țara noastră / video

„Peste 9 milioane de oameni și-au exercitat dreptul la vot în liniște. Evenimentele au fost imediat aplanate de organele MAI. Nimeni nu a fost rănit, procesul a fost liniștit și calm, într-o normalitate. Nu am cuvinte să mulțumesc celor peste 84.000 de cadre ale MAI, care pe durata campaniei electorale și pe durata exercitării votului și în zilele care au urmat și-au exercitat atribuțiile în zona de ordine și siguranță publică. Mulțumesc și prefecților pentru exercitarea propriilor atribuții în pregătirea procesului de vot. Peste 84.000 de oameni au stat la datorie.

Sigur, au fost incidente în afara secțiilor de vot, dar care noi le-am abordat cu tact și îndemânare profesională. Acestea au rezultat într-o serie de contravenții și dosare penale. Procesul s-a desfășurat în liniște și calm, iar asta se datorează inclusiv celor care au vegheat la liniște și calm. MAI nu are implicare în procesul efectiv de exprimare a dreptului la vot. Organizările, din punct de vedere administrativ, inclusiv al transportului, țin în principal de primării“, a mai zis Cătălin Predoiu.

CITEȘTE ȘI        -      EXCLUSIV  Predoiu, anunț despre Schengen: Avem mijloace de termoviziune. Implantăm senzori acum până și în pământ. Facem achiziții / video

„Doamna Clotilde Armand reclama faptul că oricine trebuia să se implice, numai domnia sa nu. De ce au venit atât de târziu mașinile care trebuiau să ia președintele de secție de votare și sacii de voturi pentru a-i duce la biroul electoral teritorial?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Ar trebui să se întrebe pe sine, în primul rând. Nu MAI organizează deplasarea. Legea e înțeleaptă din acest punct de vedere. Dacă voturile astea ajung în mâinile Poliției, Jandarmeriei, în mașinile MAI, nu știu dacă e în regulă. Poate sunt locuri în lume unde voturile se cară cu mașinile Poliției ... nu știu dacă e în regulă, dar nu e treaba mea. Legea spune clar că Poliția și Jandarmeria asigură paza transportului voturilor în mijloace de transport ale organizatorului.

Există o singură nișă în care prefecturile sunt implicate în transport, în cazul Parlamentului European, dar acolo nu a existat vreun fel de incident“, a zis Cătălin Predoiu.

„Deci MAI păzește incinta în care se află sacii de voturi, nu sacii de voturi“, a completat Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI          -         EXCLUSIV  Profilul alegătorului primăriței Clotilde Armand. Mugur Ciuvică: Cine ar fi votat-o, de fapt / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel