Predescu al Bulgariei dinamitează Curtea Constituțională
Un judecător al Curții Constituționale a Bulgariei (KS) spune că are motive să se îndoiască de imparțialitatea forului judiciar. Într-un interviu acordat luni postului Nova Tv, Rumen Nenkov a vorbit despre două decizii controversate ale KS referitoare la Delyan Peevski (mogulul media din cauza căruia au pornit protestele din Bulgaria - n.r), căruia i s-a conservat dreptul de a rămâne parlamentar al Mișcării pentru Dreoturi și Libertăți (DPS), informează agenția Novinite.
[caption id="attachment_403679" align="alignleft" width="640"] Foto: vesti.bg[/caption]Nenkov a fost raportor în cazul Peevski. KS a decis pentru a doua oară, pe 19 decembrie, că mogulul media poate activa în continuare în Parlamentul Bulgariei.
Decizia Curții, contestată și de președintele Rosen Plevneliev, arăta că Peevski nu și-a pierdut automat calitatea de parlamentar dacă a fost numit la șefia unui serviciu secret.
Parlamentul bulgar a decis pe 19 iunie să abroge decizia prin care controversatul mogul, fiu al fostei șefe a Loteriei Naționale, a fost validat la șefia unui serviciu secret.
"Conștiința mea mă determină să vorbesc pentru că simt ceva putred în Danemarca. Cu riscul de a-mi face dușmani - ar trebui să privim în propria ogradă. Munca KS nu este nestăpânită, trebuie să fie clară și publică", a declarat Nenkov, citat de cotidianul Sega.
El a mai arătat că un motiv de îngrijoare este acela că forul din care face parte nu a reușit să facă cvorum (minim 7 membri) la judecarea cazului Peevski. Nenkov a adăugat că pe această speță au fost 4 păreri diferite (KS are 12 judecători). "Este foarte îngrijorător. Interpretarea legilor și a Constituției nu este într-atât de imprevizibilă încât să dea naștere atâtor conflicte de opinie" a mai declarat el.
Întrebat cine exercită influență asupra judecătorilor Curții, el a răspuns că este vorba despre un sistem de relații personale și nu numai. "Nu pot să spun pentru că nimeni nu a exercitat vreodată influență asupra mea", a punctat el.
Parlamentarul Delyan Peevski a fost aprobat de Parlament pentru funcția de șef al serviciilor secrete pe 14 iunie. Furios din cauza acestei mutări, președintele Bulgariei Rosen Plevniev și-a anulat participarea la inaugurarea podului Calafat-Vidin, unde era așteptat de premierul Victor Ponta. Bulgarii au protestat săptămâni la rând împotriva numirii lui Peevski. După anularea deciziei din 14 iunie, manifestațiile au continuat împotriva lipsei de transparență la nivelul instituțiilor publice din Bulgaria și a corupției adânci din sistem.
Fostul judecătorul Curții Constituționale a României, Ion Predescu, a creat un întreg scandal în vara anului 2012, când a declarat că referendumul pentru demiterea președintelui ar fi trebuit validat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News