Data publicării:

Predarea limbii române în școlile din Ucraina. Kievul a revocat legislația adoptată anterior

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Autoritățile de la Kiev au făcut progrese în ceea ce privește legislația privitoare la minoritățile naționale, a anunțat Aurica Bojescu, secretar responsabil cu Uniunea Interregională a Comunităţii Române din Ucraina.

Aurica Bojescu, secretar responsabil cu Uniunea Interregională a Comunităţii Române din Ucraina, a subliniat că autoritățile de la Kiev au făcut progrese semnificative în ajustarea legislației privind minoritățile, în special în domeniul educației. Aceste modificări permit continuarea predării în limba română în școlile din comunitățile românești, așa cum s-a întâmplat până în prezent, potrivit RMX.

Conform informațiilor furnizate, Parlamentul ucrainean a revocat dispozițiile legislative care anterior impuneau ca școlile care predau în limbile minoritare, inclusiv în limba română, să treacă treptat la predarea a 20% din numărul total de lecții în limba ucraineană în clasa a V-a și să ajungă la 60% în clasa a XI-a.

Bojescu a explicat că aceste modificări au fost în principal rezultatul unei întâlniri între guvernele României și Ucrainei, care a avut loc la Kiev pe 18 octombrie 2023, dar și ca urmare a presiunii exercitate de Comisia Europeană, care este implicată în negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și la Consiliul Europei.

Ea a precizat că a fost implicată în discuții cu comisarul UE pentru extindere, precum și în negocierile cu Ministerul Educației de la Kiev și cu Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertate de Conștiință al Guvernului de la Kiev. Aurica Bojescu e de părere că legea de bază privind educația mai necesită îmbunătățiri pentru a servi mai bine comunitatea românească din Ucraina, în special în ceea ce privește menținerea predării limbii române în școli.

Una dintre problemele care urmează să fie adresate este legată de predarea limbilor minoritare la nivelul întregii școli, nu doar la nivel de clasă, și reinstaurarea statutului școlilor de limbă română la cum era înainte de 2017. O altă preocupare este legată de bacalaureatul în limbile minoritare, inclusiv în română.

„Încă nu s-au făcut modificări la articolul 7 din legea educației, conform căruia procesul de educație în limba maternă în școli este garantat de Constituția Ucrainei. Ne întrebăm de ce, în satele noastre, predarea nu este garantată în întreaga școală, ci doar în sălile de clasă. Continuăm să discutăm cu Ministerul Educației și cu Departamentul pentru Etnopolitică al Guvernului pentru a implementa aceste schimbări. (…) Un aspect important care nu a fost încă abordat este bacalaureatul, care nu este permis în limba de predare, așa cum este în România. Nici în limba maternă nu există bacalaureat, ceea ce descurajează utilizarea limbii materne, adică a românei, în procesul educațional. Dacă elevii învață în română toți anii, ar trebui să poată susține bacalaureatul în această limbă. În prezent, bacalaureatul românesc este permis doar pentru cei care au urmat școala înainte de 1 septembrie 2018.”, a spus Aurica Bojescu.

Ungaria are plângeri similare cu privire la drepturile minorităților din Ucraina, dar Budapesta nu a făcut până la acest moment comentarii cu privire la modificările legislative din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel