Preda: dau în scris că Băsescu nu-l numește pe Ponta premier
Europarlamentarul Cristian Preda, fost consilier prezidențial, a declarat la Realitatea Tv că Traian Băsescu nu-l va nominaliza pe Victor Ponta, decât dacă PSD face singur 50 la sută. Preda a invocat articolul 103 din Constituție, care se referă strict la partide, nu la alianțe, în vreme ce USL e alcătuită din mai multe formațiuni politice. ”Niciun partid nu a câștigat majoritatea, din 1992 până în prezent, iar președintele a numit premierul, nu partidul care a avut cele mai multe voturi, dar nu 50 la sută plus unu”, a spus Preda. El s-a referit la Ion Iliescu, care l-a numit pe Nicolae Văcăroiu, în 1992, și la Emil Constantinescu, care l-a numit pe Victor Ciorbea, în 1996. Preda nu a amintit și momentul electoral din anul 2000, când Adrian Năstase a fost propus ca premier înainte de alegeri, de către partid, iar Ion Iliescu l-a nominalizat ca premier,alegerile prezidențiale și parlamentare fiind simultane.
Andreea Crețulescu a mărturisit că, în timpul pauzei de publicitate, europarlamentarul le-a spus invitaților că este sigur că Traian Băsescu nu-l va nominaliza pe Ponta. ”Dau în scris că nu-l numește pe Ponta”, a spus Preda, în pauză, dar când i s-au cerut precizări, în timpul emisiunii, a fost mai nuanțat. El s-a referit la dreptul președintelui de a se consulta cu partidele, ceea ce nu înseamnă că ar fi obligat să-l numească pe Victor Ponta. ”Poate după aceste consultări va rezulta o propunere care să îmi facă mie plăcere, nu dumneavoastră, i-a replicat Preda ministrului Ecaterina Andronescu. E posibil ca premierul să fie din interiorul USL, fără ca acest lucru să însemne că e Victor Ponta. USL înseamnă mai multe nume, nu doar unul”.
Iată ce prevede Constituția României la art.103, privind Învestitura:
"(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News