MApN, precizări despre aeronava FARĂ PILOT. Ce s-a întâmplat în România, joi, 10 martie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Drona sovietică prăbușită la Zagreb a survolat și România. MApN anunță că aceasta a fost vazută pe radare.

MApN Comunicat - Precizări aeronavă fără pilot

”Precizări aeronavă fără pilot

Cu privire la informațiile referitoare la evoluția în spațiul aerian al României, în cursul nopții de joi, 10 martie, al unei aeronave fără pilot, facem următoarele precizări:

Sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spațiul aerian național pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute.

Aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria.

Evoluția acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spațiul aerian național, viteza ridicată, înălțimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat și condițiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian.” arată mesajul Ministerului Apărării Naționale. 

Drona militară s-a prăbușit în Croația

După ce a survolat în România, o dronă militară de producţie rusească despre care se crede că aparținea armatei ucrainene, s-a prăbuşit joi seară într-un parc al capitalei croate Zagreb, a declarat vineri premierul croat Andrej Plenkovic, conform publicației spotmedia.ro

”Aparatul militar fără pilot care s-a prăbuşit ieri (joi – n.r.) este (…), conform informaţiilor de care dispunem, de producţie rusească. Nu ştim deocamdată dacă aparţine armatei ruse sau celei ucrainene”, a spus Plenkovic în faţa presei în Franţa, unde participă la summitul UE. Drona ”a pătruns în Croaţia venind dinspre Ungaria, şi, potrivit premierului Viktor Orban, a intrat în Ungaria venind dinspre România”, a adăugat premierul croat.

”De ce s-a întâmplat acest lucru, dacă este vorba despre o eroare sau o pierdere a controlului, nu o putem spune cu certitudine în acest moment”, a mai afirmat premierul croat. Potrivit presei locale, care citează un expert militar, drona pare fi de tipul Tupolev Tu-141 şi aparţine armatei ucrainene. Această dronă de recunoaştere este de fabricaţie sovietică și a fost modernizată de Ucraina fiind folosită începând cu anul 2014. Drona este prevazută cu telecomandată şi aterizează cu ajutorul unor paraşute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel