Prăpastia dintre cei mai bogați oameni ai lumii și cei mai săraci devine tot mai adâncă. Cei mai bogați cinci oameni și-au dublat averile
Află ce arată un raport realizat de Oxfam cu privire la decalajul dintre bogați și săraci.
Cei mai bogați cinci oameni din lume și-au dublat averile, ajungând la 869 de miliarde de dolari (681,5 miliarde de lire sterline) din 2020, în timp ce cei mai săraci 60% din populație, aproape 5 miliarde de oameni, au pierdut bani.
Detaliile apar într-un raport realizat de Oxfam, în contextul în care cei mai bogați oameni din lume se reunesc începând de luni la Davos, în Elveția, pentru reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial, care reunește lideri politici, directori de corporații și oameni bogați.
Potrivit raportului, este probabil ca decalajul uriaș dintre bogați și săraci să se accentueze și să ducă la încoronarea primului miliardar din lume în decurs de un deceniu. În același timp, raportul avertizează că, dacă tendințele actuale continuă, sărăcia mondială nu va fi eradicată decât peste 229 de ani.
Creștere dramatică a inegalității
Subliniind o creștere dramatică a inegalității de la pandemia Covid, Oxfam a afirmat că miliardarii lumii sunt mai bogați cu 3,3 miliarde de dolari (2,6 miliarde de lire sterline) decât în 2020, iar averea lor a crescut de trei ori mai repede decât rata inflației.
Raportul, Inequality Inc. constată că șapte din zece dintre cele mai mari corporații din lume au un miliardar ca director general sau acționar principal, în ciuda stagnării nivelului de trai pentru milioane de muncitori din întreaga lume.
Compilat folosind date de la compania de cercetare Wealth X, acesta spune că averea combinată a primilor cinci cei mai bogați oameni din lume, Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison și Mark Zuckerberg, a crescut cu 464 de miliarde de dolari, adică 114%. În aceeași perioadă, averea totală a celor mai săraci 4,77 miliarde de oameni, care reprezintă 60% din populația mondială, a scăzut cu 0,2% în termeni reali.
”Oamenii din întreaga lume muncesc mai mult și mai mult timp, adesea pentru salarii mici, în locuri de muncă precare și nesigure. În 52 de țări, salariile medii reale a aproape 800 de milioane de lucrători au scăzut. Acești lucrători au pierdut în total 1,5 miliarde de dolari în ultimii doi ani, echivalentul a 25 de zile de salarii pierdute pentru fiecare lucrător”, se arată în raport.
Impozit pe avere
Solicitând un impozit pe avere pentru a restabili echilibrul între lucrători și patronii și proprietarii de companii bogați, raportul afirmă că o astfel de taxă pe milionarii și miliardarii britanici ar putea aduce 22 de miliarde de lire sterline pentru finanțe în fiecare an, dacă ar fi aplicată la o rată cuprinsă între 1% și 2% din averea netă de peste 10 milioane de lire sterline.
Julia Davies, un investitor și membru fondator al Patriotic Millionaires UK, un grup nepartizan de milionari britanici care militează pentru o taxă pe avere, a declarat că taxele pe avere sunt ”minuscule” în comparație cu impozitarea veniturilor din muncă.
Oxfam a declarat că cel mai recent indice Gini, care măsoară inegalitatea, a constatat că inegalitatea globală a veniturilor este acum comparabilă cu cea din Africa de Sud, țara cu cea mai mare inegalitate din lume, conform The Guardian.
Mesajul directorului de la Oxfam
Aleema Shivji, director executiv interimar al Oxfam, a declarat: ”Aceste extreme nu pot fi acceptate ca fiind noua normă, lumea nu își poate permite încă un deceniu de divizare. Sărăcia extremă în cele mai sărace țări este încă mai mare decât era înainte de pandemie, însă un număr mic de oameni bogați se întrec în a deveni primul miliardar al lumii în următorii 10 ani.
Această prăpastie din ce în ce mai mare dintre cei bogați și restul nu este întâmplătoare și nici inevitabilă. Guvernele din întreaga lume fac alegeri politice deliberate care permit și încurajează această concentrare distorsionată a bogăției, în timp ce sute de milioane de oameni trăiesc în sărăcie. O economie mai echitabilă este posibilă, una care să funcționeze pentru noi toți. Este nevoie de politici concertate care să asigure o impozitare mai echitabilă și sprijin pentru toată lumea, nu doar pentru cei privilegiați.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News